2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Az EU-ban több mint 590 millió Covid-igazolványt állítottak ki

50 ezer közelébe, a nyár közepe óta nem mért szintre emelkedett az újonnan regisztrált koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában. Nemzetközi kitekintés.

A Downing Street szóvivője közölte, hogy a kormány nem tervezi korlátozások bevezetését. A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 49 156 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Ez július 17. óta a legmagasabb napi adat. Azon a napon 54 674 új koronavírus-fertőzéses esetet mutattak ki laboratóriumi vizsgálatokkal.

A hétfő este zárult egy hétben 309 013 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. Ez 43 079-cel, 16,2 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál. A szaktárca hétfői adatai szerint az elmúlt 24 órában 45-en, az utóbbi egy hétben 869-en haltak meg országszerte a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. A halálozások heti száma 89-cel, 11,4 százalékkal haladta meg a múlt hétfőn zárult egyheti időszakban regisztrált halálesetekét.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője hétfői tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy "abszolút nincsenek tervek a B intézkedési terv foganatosítására", vagyis korlátozások érvényesítésére, mivel a nagy-britanniai oltási kampánnyal sikerült elérni, hogy a naponta kiszűrt új fertőződések, valamint a halálozások és a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések száma közötti kapcsolat jelentősen gyengült. Jóllehet a halálos áldozatok és a Covid-19-cel kórházban ápolt betegek száma kissé emelkedett, de korántsem olyan ütemben, mint a fertőződéseké.

A brit kormány július második felében feloldotta a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére korábban elrendelt utolsó jogi korlátozásokat is, és így minden olyan létesítmény megnyithatott, amely a járványellenes szabályok miatt addig zárva tartott. Ezek közé tartoztak az éjszakai szórakozóhelyek is, amelyek tavaly március, a nagy-britanniai koronavírus-járvány elhatalmasodásának időszakában elrendelt első országos zárlat óta idén nyáron nyithattak ki először. A kormány ugyanakkor fenntartotta annak lehetőségét - ez közkeletű nevén a "B terv" -, hogy ha a járványadatok indokolják, egyes védelmi intézkedések ismét érvénybe léphetnek. Ezek közé tartozna a maszkok viselésének újbóli elrendelése egyes zárt helyszíneken vagy az oltási igazolványok felmutatásának kötelezővé tétele például az éjszakai szórakozóhelyeken.

A kormány és az egészségügyi szakértők mindazonáltal bíznak abban, hogy az immár tömeges átoltottságnak köszönhetően erre nem lesz szükség. A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint a 12 éven felüli lakosság 85,9 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, 78,9 százaléknak a második adagot is beadták, emellett már hetek óta zajlik a hatáserősítő harmadik oltási adagok beadása is.

Az első és a második adagokból eddig összesen csaknem 95 milliót adtak be a brit oltási kampány tavaly decemberi kezdete óta. A harmadik dózist egyelőre az 50 éven felüliek kaphatják. Ebbe a korcsoportba 30 millióan tartoznak; a legutóbbi adatok szerint közülük Angliában eddig 3,7 millióan részesültek a harmadik oltási adagból.

*

Romániában több mint ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság az utóbbi egy hónapban, amióta a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány használatát. Az országban hétfőn túllépte a hatmilliót a legalább egy adag koronavírus elleni vakcinával beoltottak száma, ami a 19,3 milliós lakosság 31, a beoltható, 12 év felettiek 35,3 százalékát teszi ki. Ezzel az átoltottsággal, amely kevesebb mint fele az uniós átlagnak, Románia csak Bulgáriát előzi meg az Európai Unióban.

Az országban március 3-án lépte át a beoltottak száma az egymilliós, március 30-án a kétmilliós, április 25-én a hárommilliós, május 18-án pedig a négymilliós küszöböt. Tavasszal tehát kevesebb mint egy hónap kellett ahhoz, hogy újabb millióval emelkedjék a beoltottak száma, május közepétől azonban, amikor megkezdődött a járványügyi korlátozások felszámolása, az érdeklődés rohamosan csökkenni kezdett, ezért az újabb milliós küszöbértékek meghaladásához már - mind az ötmilliós, mind a hatmilliós szint meghaladásához is - rendre két és fél hónapra volt szükség.

Az oltakozás üteme május végétől szeptember elejéig több hullámban napi 5700-ig csökkent. Az oltási hajlandóság szeptember 10-től kezdett emelkedni, miután a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány - a "zöld útlevél" - használatát. A szeptember 17-én kiadott kormányhatározat óta e nélkül már nem lehet vendéglőbe, moziba, vagy sportlétesítményekbe menni azokon a településeken, ahol a lakosság több mint 3 ezreléke fertőzött.

Hétfőn átlépte a napi 30 ezret a naponta beoltottak utolsó egyhetes mozgóátlaga, ami több mint ötszöröse a védettségi igazolvány szeptemberi bevezetésekor átlagosnak számító napi 5700-nak. Az időközben kritikussá vált romániai járványhelyzet az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is arra késztette, hogy oxigéndúsítókat ajánljon fel a túlterhelt román kórházaknak és részt vállaljon az oltási kampány fellendítésében. A WHO szakemberei hétfőn a román oltási kampány illetékeseivel tartott távértekezleten próbálták megérteni, hogyan válhatott világelsővé az egymillió lakosra jutó Covid-halálok száma tekintetében egy olyan európai uniós ország, amelyben bármely, az EU-ban elfogadott vakcina korlátozás nélkül rendelkezésre állt.

*

Az Európai Unióban több mint 591 millió példányban állították ki ez idáig a koronavírus-járvány elleni védettséget igazolni hivatott, digitális Covid-igazolványt, négy kontinens 43 országa csatlakozott már az uniós rendszerhez - közölte hétfőn Brüsszelben az Európai Bizottság. A vírus elleni oltásra, tesztre és gyógyultságra vonatkozó tanúsítvány megkönnyíti a polgárok biztonságos utazását, és kulcsfontosságú a válság által súlyosan érintett európai turisztikai ágazat támogatásában is.

Összesen 60 olyan unión kívüli ország vette fel a kapcsolatot a brüsszeli testülettel, amely csatlakozni kívánt az uniós rendszerhez. Ezek egy része már csatlakozott, 28 országgal pedig technikai szintű egyeztetés folyik. Az Európai Parlament Eurobarométer-felmérése szerint az uniós polgárok mintegy kétharmada egyetértett abban, hogy az igazolvány a járvány alatt a legbiztonságosabb módon tette lehetővé az Európán belüli szabad utazást.

Húsz uniós tagállam használja - kiegészítő nemzeti jogalapra való hivatkozással - a tanúsítványt belföldi célokra is, például tömeges rendezvényekre, éttermekbe, mozikba vagy múzeumokba való belépésre. Az Európai Bizottság 2022. március 31-ig felülvizsgálja az igazolványról szóló rendelet alkalmazását, és a járvány alakulásától függően jogalkotási javaslatot terjeszthet elő az alkalmazási időszak meghosszabbítására.

*

A világon 241 115 485 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 905 196 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 240 665 365 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 898 487 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink