2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A teljesen beoltottaknak októbertől nem kell teszt az angliai beutazás előtt

A jövő hónap elejétől nem kell koronavírus-tesztet elvégeztetniük az angliai beutazás előtt azoknak, akik mindkét oltási dózist megkapták. Nemzetközi kitekintés.

Az intézkedés október 4-én lép életbe azok számára, akik nem a brit kormány által vörös - vagyis a legmagasabb járványkockázatú - kategóriába sorolt országokból utaznak Angliába.  Grant Shapps brit közlekedési miniszter a Twitter portálon közzétett tájékoztatásában közölte, hogy egy későbbi októberi időponttól az angliai érkezés után sem kell PCR-tesztnek alávetniük magukat a nem vörös besorolású országokból érkező, teljesen beoltott utazóknak, hanem elégséges lesz egy sokkal olcsóbb gyorsteszt.

A miniszter bejelentette azt is, hogy október 4-től megszűnik a zöld és a sárga járványkockázati besorolás - az utóbbiba tartozik jelenleg Magyarország is -, és csak a vörös kategória marad meg. A vörös kategórián kívüli országokból így egyszerűbbé válik az angliai beutazás, hangsúlyozta Shapps. A brit közlekedési minisztérium által nem sokkal később, péntek este ismertetett részletes tájékoztatás szerint az angliai beutazás előtti koronavírus-teszt kötelmének feloldása azokra vonatkozik majd, akik az utazás időpontja előtt legalább két héttel az oltás mindkét adagját megkapták.

Az Európai Unióból érkezőknek olyan vakcinával kell előzetesen beoltatniuk magukat, amelynek alkalmazását az EU gyógyszerfelügyelete (EMA) engedélyezte.

A minisztériumi tájékoztatás szerint október végétől a nemzetközileg elismert vakcinákkal teljesen beoltott, nem vörös kategóriás országokból érkezők számára megszűnik az érkezés utáni második napon elvégzendő PCR-teszt kötelme is, és ehelyett az olcsóbb gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges lesz. Ha ez pozitívnak bizonyul, akkor el kell végeztetni egy PCR-tesztet, de a jelenlegi szabályozástól eltérően ez ingyenes lesz. A közlekedési tárca pénteki tájékoztatásában hangsúlyozza, hogy ez a módosítás október 4-én még nem lép életbe, az aznaptól Angliába érkezőknek még el kell végeztetniük a második napon kötelező PCR-koronavírustesztet. E kötelem megszűnésének pontos dátumát a minisztérium egyelőre nem közölte, az ismertetésben csak annyi szerepel, hogy az angliai érkezés utáni tesztelőírás módosításának időpontja várhatóan egybeesik az angliai iskolák októberi őszi szünetének végével.

Az előírások enyhítése egyelőre Angliára vonatkozik, az Egyesült Királyság többi országának - Skócia, Wales, Észak-Írország - kormányai saját hatáskörükben döntenek arról, hogy követik-e az angliai módosításokat.  

A brit polgári repülés érdekvédelmi szövetségének (Airlines UK) péntek esti nyilatkozata szerint a bejelentett intézkedések sokkal közelebb hozzák a nagy-britanniai repülési ágazat újranyitásának időpontját. Sean Doyle, a British Airways vezérigazgatója ugyanakkor azt hangsúlyozta péntek esti közleményében, hogy az alacsony járványkockázatú országokból érkezők nem egészen 1 százalékának koronavírustesztje bizonyult pozitívnak, ezért a teljesen beoltott beutazók esetében minden tesztelési kötelezettséget meg kellene szüntetni.

*

Belföldön is bevezették Romániában az uniós digitális Covid-igazolvány használatát azokon a településeken, ahol a megelőző két hétben a lakosság több mint három ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az erről szóló határozatot pénteki ülésén fogadta el a román kormány, az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) ajánlásai alapján.

A három ezrelék feletti fertőzöttségi ráta esetén sem zárnának be - ahogyan a jelenlegi szabályozás előírja - a kulturális intézmények, vendéglátóhelyek és sportlétesítmények, hanem a belépést védettségi igazoláshoz kötötték, és korlátozták a résztvevők számát. A mindeddig "zöld útlevélként" használt személyre szóló digitális Covid-igazolványt eddig is bárki letölthette magának az oltáskampány honlapjáról, amennyiben megkapta az oltás valamennyi adagját, letesztelte magát, vagy az utóbbi hat hónapban kigyógyult a betegségből.

A pénteki kormányhatározatról kiadott sajtóközlemény szerint a határozat hatálya alá eső vendéglátóhelyek, sportlétesítmények üzemeltetőinek, illetve a rendezvények szervezőinek háromezrelékes fertőzöttségi ráta felett kötelességük ellenőrizni a belépők védettségi igazolványát. Ehhez a "Check DCC" mobil alkalmazással kell beszkennelniük a QR-kódot. A kormányhatározat szerint a három ezreléknél magasabb, de hat ezreléket meg nem haladó fertőzési ráta esetén az adott településeken védettségi igazolással és védőmaszkban léphetnek csak be a nézők a sportcsarnokokba, a lelátók legfeljebb 30 százalékát kihasználva. Ugyanilyen feltételek között - de a nézőtér legfeljebb 50 százalékát megtöltve és legfeljebb ezer ember részvételével - lehet majd színházi előadásokat tartani, moziba menni.

A zárt térben tartott magánrendezvényeken a résztvevők létszámát ismét 200-ra, a tüntetéseken pedig százra korlátozzák. Zárt térben rendezett tanfolyamokon, felnőttképzéseken legfeljebb 150-en vehetnek részt. A beltéri rendezvényeken továbbra is kötelező a védőmaszk viselése, amit a kormányhatározat távolságtartási előírásokkal is kiegészít.

A vendéglátóhelyek már csak éjjel kettőig tarthatnak nyitva, és a férőhelyek legfeljebb felét használhatják. A bárokba, klubokba, játéktermekbe már a védettségi igazolás sem elegendő, oda (három ezrelékes fertőzési ráta felett) kizárólag beoltottakat engednek majd be.

A kormányhatározat azonnal hatályba lép, amint közzéteszik a hivatalos közlönyben, kivéve a QR-kód ellenőrzésére vonatkozó részt, amire hétfőig adnak haladékot.

Romániában minden korábbit felülmúló ütemben gyorsul a koronavírus-fertőzés terjedése a járvány negyedik hullámában. Pénteken megközelítette a 4500-at az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzések száma, ami csaknem kétszerese az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi 24 órában 73 koronavírusos beteg vesztette életét: ez is több mint másfélszerese az átlagosnak. Romániában eddig a beoltható - 12 év feletti - lakosság 31,6 százaléka oltatta be magát, az immunizáltak száma pedig a 19,3 milliós országban átlagosan hatezerrel emelkedik naponta.

*

Oroszországban 41 millióan kapták meg a Covid-19 elleni vakcina mindkét adagját, legalább az első komponenst pedig 47,5 millióan, jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságírók előtt pénteken Moszkvában. Az ipari és kereskedelmi minisztérium pénteki közlése szerint az új koronavírus elleni vakcinagyártás a jelenlegi havi 30 millió készletes szintről az év végére 45 millióra növekszik majd. Az orosz R-Pharm közölte, hogy exportcélokra oltóanyagot kezdett gyártani az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem licence alapján.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a hónap elején azt mondta, hogy a 80 százalékos kollektív immunitáshoz több mint 90 millió embert kell átoltani. Becslése szerint Oroszország november 1-re érheti el ezt a szintet.

Oroszországban a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma 19 905-tel 7 234 425-ra emelkedett. A napi növekmény 0,28 százalék, az új esetek 8,5 százaléka volt tünetmentes. A halottak száma 791-gyel 196 626-ra, a felépülteké pedig 16 618-cel 6 469 017-re nőtt. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 185,6 millió, az elmúlt napon pedig 517 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el.     Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 127 468 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

*

Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában, jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég. Kiemelte: az alkalmazottaknak szeptember végéig fel kell venniük a koronavírus elleni védőoltás első dózisát, a másodikat pedig legkésőbb november 1-jéig.

A kormány döntését ismertetve elmondta: nem kényszeroltásról van szó. "A kormány nem hatóságként viselkedik, hanem felelősségteljes munkaadóként". Az oltás alól csak azok kaphatnak felmentést, akiknek orvosi igazolásuk van arról, hogy nem vehetik fel a vakcinát. Azok, akik elutasítják az oltást, amennyiben a munkakörük megengedi, otthonról dolgozhatnak, de nem léphetnek be a hivatalokba. "Számítunk a munkavállalók felelősségére, és nem tervezünk elbocsátásokat" - húzta alá a miniszter. Újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető nem tudta megmondani, a dolgozók hány százaléka van beoltva. Mindazonáltal hozzáfűzte: a közszférára, az egészségügyben, az oktatásban és az igazságügyben dolgozókra nem vonatkozik a rendelet.

Péntekre 1143 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon hat beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 348-en vannak kórházban, 86-an intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 068 987-en kaptak védőoltást, közülük 958 803-an már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 51, illetve 45 százaléka.

Szlovéniában az elmúlt néhány napban felgyorsult az oltási kampány, miután a kabinet döntése értelmében szerdától mindenkinek rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal az állami és a magánszektorban egyaránt. Ez vonatkozik az ügyfelekre is. Bárki, bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, ahhoz oltási, gyógyulást tanúsító igazolást vagy negatív tesztet kell felmutatnia. Kivételt képeznek ez alól az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek, illetve gyógyszertárak, de csakis abban az esetben, ha nem bevásárlóközpontokban működnek.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 1394 új esetet azonosítottak. A vírus okozta betegségben az elmúlt napon kilencen haltak meg. Kórházban 651 beteget ápolnak, 77-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 775 653-an kaptak védőoltást - a jogosultak 43,7, a felnőtt lakosság 52,5 százaléka -, közülük 1 663 891-en már a második adagot is felvették.

*

Nő az új fertőzöttek száma az országban, a kórházban kezeltek száma viszont stagnál, így nem kell attól tartani, hogy megtelnek a kórházak, van elég ágy a betegek számára, közölte Venko Filipce észak-macedón egészségügyi miniszter pénteken a Vesti.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint. A tárcavezető hozzátette: az új fertőzöttek számát viszont valahogy csökkenteni kell, így októbertől a vendéglátóhelyek látogatásakor már nem lesz elegendő azt igazolni, hogy valaki a koronavírus elleni vakcina legalább egy adagját megkapta, mindkét adag felvételéről igazolást fognak kérni.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 7602-vel 846 114-re, Koszovóban 368-cal 158 396-ra, Észak-Macedóniában 557-tel 185 464-re, Montenegróban 730-cal 124 485-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 905-tel 223 838-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 31-gyel 7664-re, Koszovóban 14-gyel 2859-re, Észak-Macedóniában 28-cal 6368-ra, Montenegróban néggyel 1822-re, Bosznia-Hercegovinában pedig harminccal 10 103-ra növekedett.

*

A világon 227 611 994 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 227 019 435 fertőzöttet tartottak nyilván.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink