2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

A Magyarországon beoltottak karanténmentesen léphetnek be Romániába

Oroszország 85 régiójából 13-ban súlyosbodott a koronavírus-járvány az elmúlt héten. Nemzetközi kitekintés.

Karanténkötelezettség nélkül léphet be Romániába minden Magyarországon koronavírus ellen legalább tíz napja beoltott, oltási igazolvánnyal rendelkező utas attól függetlenül, hogy milyen oltóanyaggal immunizálták, közölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A szabályozást a bukaresti kormánykoalícióban részt vevő RMDSZ közbenjárására módosították, miután az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) vasárnaptól kezdődően sárga zónába sorolta Magyarországot a járványügyi kockázat szempontjából.

Az új rendelkezés, amelyet pénteken írt alá a bukaresti kormány RMDSZ-es ügyvivő egészségügyi minisztere és a román Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője, a határátlépések járványügyi feltételeit érintő szabályozást pontosítja.

"Amennyiben valakinek az illető ország egészségügyi hatósága által kibocsátott papíralapú vagy digitális oltási igazolványa van az illető ország nyelvén és angolul, függetlenül attól, hogy milyen veszélyességi besorolású országból érkezik, karanténkötelezettség nélkül léphet be Romániába", idézte az RMDSZ hírlevele Cseke Attilát, az RMDSZ ügyvivő egészségügyi miniszterét. Ennek értelmében nemcsak az Európai Unió által elfogadott négy vakcinával, hanem például a Magyarországon használt Szputnyik- és Sinopharm-vakcinával oltott személyek is karanténmentesen léphetnek be Romániába, szögezte le az RMDSZ közleménye.

Románia azokat az országokat sorolja a sárga zónába, amelyekben az utóbbi két hétben a lakosság több mint 1,5 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A sárga zónából érkező utasok közül eddig csak azok mentesültek a kéthetes karanténkötelezettség alól, akik okostelefonjukon vagy nyomtatott formában fel tudták mutatni az európai uniós zöld igazolvány QR-kódját, amely igazolja, hogy legalább tíz napja megkapták az EU-ban elfogadott valamelyik védőoltás második (vagy a Janssen-vakcina egyetlen) adagját, vagy legfeljebb fél éve kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, vagy rendelkeznek friss negatív teszttel.

Romániában október 25-től kezdődően belföldön is általánossá vált az - EU-ben engedélyezett vakcinák valamelyikével történt beoltást, vagy a betegségből legfeljebb fél éve történt kigyógyulást tanúsító - uniós zöld igazolvány használata: enélkül ügyfélként semmilyen zárt nyilvános térbe nem szabad belépni az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével.

*

Vlagyimir Putyin orosz elnök péntek este arra utasította Mihail Murasko egészségügyi minisztert, hogy a helyetteseivel együtt keresse fel azokat a régiókat, ahol a legkritikusabb helyzet alakult ki, hogy ott módszertani és egyéb szükséges támogatást nyújtson az orvosoknak. Kedden Mihail Misusztyin miniszterelnök felhatalmazta a tárcavezetőt, hogy a regionális hatóságokkal együttműködve szükség esetén nyújtson számukra humánerőforrás-támogatást, és kórházaik személyzetét erősítse meg a szövetségi egészségügyi intézményekből átcsoportosított szakemberekkel.

A védekezés megsegítésére az elmúlt napokban az orosz védelmi minisztérium Tula megyébe 65, a dél-szibériai Hakaszföldre pedig 33 katonai egészségügyi szakembert vezényelt. A védelmi tárca pénteken közölte, hogy elnöki rendeletre az ország 30 régiójába csaknem 359 tonna cseppfolyósított oxigént küldött.

Sajtójelentések szerint az ország több régiójában vakcinahiány lépett fel, elsősorban az újraoltáshoz használt Szputnyik Lightból. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken a hiányt átmenetinek nevezte és a készletek gyors feltöltését ígérte. A jelenséget annak tulajdonította, hogy egyes területeken "nem ütemezett" az oltakozás. Golikova helyettes kormányfő egyébként óvott attól, hogy az emberek a szombaton kezdődő, november 7-vel végződő, a járvány miatt elrendelt országos kényszerszabadság alatt más régiókba utazzanak. Korábbi jelentések szerint a leállás napjaira felpörögtek a repülőjegy-eladások a frekventált orosz, valamint török és egyiptomi üdülőhelyekre.

Az orosz operatív törzs pénteki adatai szerint a koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1163-an vesztették életüket, ami rekordnak számít a járvány kezdete óta. Ezzel az áldozatok száma immár 236 220-ra nőtt. A halálos áldozatok száma immár a negyedik egymást követő napon haladta meg az 1100-at. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék. Az igazolt fertőzöttek száma 39 849-cel 8 432 546-ra emelkedett. A napi növekmény 0,47 százalék, a tünetmentes esetek aránya 8,6 százalék. A felépültek száma 30 462-vel 7 302 515-re gyarapodott. Az országban 893 811 aktív esetet tartanak számon.

A Covid-19 elleni védőoltás első dózisát 56 787 209, mindkettőt pedig 50 960 796 ember kapta meg. A kollektív védettség szintje 46,8 százalékos. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 207,7 millió, az elmúlt napon pedig 701 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 924 086 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

*

Nincs szükség arra, hogy a szerbiai iskolákban áttérjenek az online oktatásra, jelenleg körülbelül ötezer iskolás korú gyerekről tudnak, aki megfertőződött, ez még nem indokolja, hogy felfüggesszék a jelenléti oktatást, jelentette ki Branko Ruzic oktatási miniszter pénteken. Hozzátette: azokon a településeken térnek át valamilyen módon a virtuális oktatásra, ahol nagyon rossz a járványhelyzet, de országos szinten erre még nincs szükség.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 6697-tel 1 125 602-re, Koszovóban 16-tal 160 696-ra, Észak-Macedóniában 436-tal 201 292-re, Montenegróban 499-cel 142 807-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 819-cel 252 082-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 63-mal 9761-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 7069-re, Montenegróban öttel 2087-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 25-tel 11 451-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2976 maradt.

*

Tovább súlyosbodott Ukrajnában a koronavírus-járvány, már csak két régió, Kárpátalja és az ország középső részében lévő Kirovohrad megye maradt a legenyhébb kockázatú, sárga besorolásban. Jelenleg a huszonnégyből nyolc megye van hivatalosan a legsúlyosabb, vörös kategóriában, a többi az eggyel enyhébb narancsban. Szombattól azonban még további hét megye kerül át a vörös besorolásba, a főváros, Kijev pedig hétfőtől. A kijevi városvezetés későbbi pontosítása szerint a fővárosi közösségi közlekedést azok vehetik hétfőtől igénybe, akik a koronavírus elleni védőoltásnak legalább az első adagját felvették, vagyis nem követelik meg ehhez a teljes védettséget. Továbbá lehet utazni 72 óránál nem régebbi PCR-, illetve antitest szűrési teszttel, vagy igazolással arról, hogy nemrég gyógyultak fel a betegségből. A dokumentumok meglétét a rendőrök szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni a közöségi közlekedési eszközökön, és pénzbírságot rónak ki a jogosulatlanul utazókra.

Az egészségügyi tárca adatai szerint az országban a megbetegedési arány átlagosan most százezer lakosra 703 fő, míg a megengedett mérték 75 fő lenne ugyanennyi lakosra vetítve. A legmagasabb az előfordulási arány a déli Herszon megyében, ahol százezer lakosra 1343 beteg jut.

Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy tévéműsorban azt mondta, hogy lelepleztek egy orosz hálózatot, amely az interneten - közösségi oldalakon és üzenetküldő portálokon keresztül - az ukrán lakosságot a védőoltások felvétele ellen agitálta. Kiemelte, hogy ugyanez a hálózat Oroszországban épp ellenkezőleg, az oltás felvételére ösztönzött. Azt hangoztatta, hogy a Moszkvához hű ukrán ortodox egyház úgyszintén oltásellenes kampányt folytat. Danyilov azt jósolta, hogy novemberben az elhunytak napi száma elérheti az ezret Ukrajnában. Szerinte ezen csak a beoltottak számának gyors növekedése változtathat kedvező irányba.

Ukrajnában két egymást követő napon döntötte meg a járvány kitörése óta az eddig mért csúcsot az új betegek száma: péntekre 26 870 esettel 2 878 674 nőtt az újonnan azonosított fertőzötteké. Az elhunytak száma 648-cal 66 852-re, az aktív betegeké pedig csaknem 16 500-zal 390 327-re emelkedett.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 292 521-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 2 497 759-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Csütörtökön 289 241 embert oltottak be az országban.

*

Utazási korlátozásokkal és járattörlésekkel igyekeznek megfékezni a koronavírus terjedését Kínában, ahol az utóbbi hetekben az ország több, északi tartományában alakultak ki újabb járványgócok. A kínai légiközlekedési hatóság pénteken közölte, hogy a jövő márciusig tartó, téli időszakban a nemzetközi utasszállító repülőjáratok számát több mint húsz százalékkal csökkentik a nyári időszakhoz képest. Míg nyáron heti 644 nemzetközi járat közlekedését engedélyezték, a téli időszakban csupán 408 járatnak adnak zöld utat. A téli időszakban engedélyezett járatok száma ezzel a világjárvány előtti nemzetközi légiközlekedési forgalom mintegy 2,2 százalékát érné el csupán.

A kínai egészségügyi hatóságok pénteken 48 új, belföldi fertőzésből eredő megbetegedésről számoltak be. Az ezen a héten azonosított, új esetek száma ezzel az ország szárazföldi részén 250-re nőtt. Több várost érintően vezettek be utazási korlátozásokat. Pénteken a pekingi repülőterekről közlekedő járatok csaknem felét törölték, miután korlátozták a be- és kiutazásokat a kínai fővárosba, illetve onnan. További repülőjáratokat függesztettek fel az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány székhelyén, Harbinban. A mintegy 10 milliós város lakosságát pedig felszólították, hogy csak különösen indokolt esetben hagyják el Harbint. A szintén Hejlungcsiangban, a kínai-orosz határ közelében fekvő Hejho városban, valamint az északnyugati Kanszu székhelyén, Lancsouban ugyancsak utazási korlátozásokat vezettek be.

A legtöbb újonnan diagnosztizált esetet a mongol-kínai határon található Ocsinában azonosították. A Global Times című kínai lap az internetes kiadásában még csütörtökön arról írt, hogy szakértők szerint a jelenlegi járványhullám legvalószínűbb forrása az Ocsinában található határátkelő. Alap arról is beszámolt, hogy Peking mellett legalább 12 tartományban megkezdték a 3 és 12 év közötti gyerekek beoltását is a koronavírus ellen a nyájimmunitás mielőbbi elérése érdekében. A kínai szárazföldön a Sinopharm és a SinoVac kínai gyártók, elölt vírust tartalmazó, két dózisú vakcináival végzik az oltásokat.

A kínai egészségügyi hatóság pénteki jelentése szerint csütörtökig 2,257 milliárd adagot adtak már be a védőoltásokból. Pekingben és néhány más, kínai nagyvárosban már megkezdték a harmadik, emlékeztető oltás beadását is a fertőzés veszélyének különösen kitett csoportok körében.

*

Az Európai Unió a koronavírus-járvány globális helyzetével kapcsolatban felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Argentínát, Kolumbiát, Namíbiát és Perut, közölte az uniós tanács pénteken.

Az Európai Unió első alkalommal 2020. június végén tette közzé az akkor tizennégy országot felsorló listáját, amelyen jelenleg Argentína, Ausztrália, Bahrein, Chile, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Kanada, Katar, Kolumbia, Kuvait, Jordánia, Namíbia, Ukrajna, Uruguay, Új-Zéland, Peru, Ruanda, Szaúd-Arábia és Szingapúr szerepel.

Az ajánlás alapján mostantól a négy, frissen a listához adott ország állampolgárai esetében is az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vontokozó korlátozásaikat.

A listán nem szereplő országokból az EU-ba irányuló, nem alapvetően szükséges utazásokra ideiglenes utazási korlátozások vonatkoznak. Ettől függetlenül a tagállamoknak lehetőségük van feloldani ezeket az ideiglenes korlátozásokat olyan utazók esetében, akik az oltás teljes adagját megkapták.

A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik. A kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében Kína különleges közigazgatási területei, Hongkong és Makaó esetében is fokozatosan fel kell oldani az utazási korlátozásokat.

Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.

Az az ország számít biztonságosnak, amelyben az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli vagy az alatti.

Az Európai Unió Tanácsa ajánlása jogilag nem kötelező erejű. Az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért továbbra is a tagállami hatóságok felelősek. A tagállamok - a teljes átláthatóság biztosítása mellett - csak fokozatosan oldhatják fel a felsorolt országokra vonatkozó utazási korlátozásokat.

Egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne - tették hozzá.

Az uniós tanács kéthetente vizsgálja felül és adott esetben frissíti a listát.

*

A világon 246 004 319 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 988 624 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 245 497 587 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 980 012 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink