2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

60 év felett az EMA már javasolja a negyedik oltást

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a hatvan év fölöttieknek szükségük van második emlékeztető oltásra a jelen helyzetben, írja az InfoStart.

Az ügynökség vakcinázással kapcsolatos részlegének vezetője, Marco Cavaleri úgy fogalmazott, hogy a nagy számú betegségátvitel az idősebb lakosság körében kezd súlyos megbetegedésekhez vezetni. A megugró fertőzésszámokért a BA.4 és a BA.5 alvariánsok a felelősek a Sky News cikke szerint.

Áprilisban az EMA még csak a 80 év fölöttieknek ajánlotta a negyedik oltást, ám a friss ajánlás szerint már 60 év fölött érdemes azt beadatni, de azoknak is ajánlott felvennie a második emlékeztető vakcinát, akik egészségi állapotuk miatt kitettebbek a vírus veszélyeinek.

"Mivel új hullám indul az EU-ban, elengedhetetlen a veszélyeztetett csoportok védelmének fenntartása, nem szabad tovább halasztani az oltások felvételét", fogalmazott Cavaleri.

A legtöbb koronavírus elleni korlátozást Európa-szerte megszüntették, sokan idén kelnek útra először nyaralni a pandémia kezdete óta. Június 30-án ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy az új megbetegedések száma világszerte 18 százalékkal nőtt az előző heti adatokhoz képest: több mint 4,1 millió esetet jelentettek világszerte, közli a lap.

MTI/Rosta Tibor
MTI/Rosta Tibor

(forrás: Infostart)

cimkék

hirdetés

Könyveink