hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Rusvai Miklós: Ez még nem a hatodik hullám

Rusvai Miklós az Indexnek elmondta, hogy bár itthon is terjed az omikron ötödik alvariánsa, nem hinné, hogy nyáron korlátozásokra lenne szükség.

Még mindig nem gondolnám magasnak a jelenlegi heti 4,6 ezres fertőzésszámot, igazi járványhullámnak ez csak akkor nevezhető, ha meghaladja a heti ötvenezret a koronavírussal újonnan regisztráltak száma. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy az ötödik járványhullám csúcsán húszezernél nagyobb napi esetszám volt, a jelenlegi ennek csak elenyésző töredéke. Ezért úgy gondolom, hogy most inkább csak járványhullámocska lesz, napi 1500-2000-et nem meghaladó fertőzésszámmal. Valódi járványhullámról csak akkor beszélhetnénk, ha a napi fertőzöttségi adatok meghaladnák a tízezret. Erre inkább ősszel, október közepétől, a felső légúti betegségek szezonjában van esély – mondta a víruskutató az Indexnek, és hozzátette, hogy emiatt a negyedik oltást inkább az iskolakezdés előtti időszakra vagy a náthaszezont megelőző időpontra tenné.

Magyarországon a járványgörbe nagyjából akkor indult emelkedésnek, amikor Németországban az új koronavírusos esetek megugrása miatt ismét maszkhasználati kötelezettséget vezettek be zárt térben, és a negyven év felettiek negyedik oltásának felvételét javasolta az egészségügyi miniszterük. Náluk június közepén regisztráltak az előző hetihez képest 116 százalékos emelkedést, 27 481-ről 59 532-re, amire csak a járvány kirobbanásakor volt példa.

Az a víruskutatót is meglepte, hogy az omikron úgynevezett lopakodó, BA.2-es variánsánál is gyorsabban terjed a mostani BA.5, de szerencsére nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint az omikron, ami a legmagasabb napi fertőzésszámot produkálta az egész koronavírus-járvány alatt. Rusvai szerint érdemesebb a kórházban fekvők vagy a halálesetek számát nézni inkább, ami a tavaly tavaszi járványhullámnál, az alfa dominanciájakor jóval magasabb volt, ennek a mostani értéke a tavaly nyárihoz képest is csekély.

(forrás: Index)
hirdetés
hirdetés

Könyveink