2024. március. 29., péntek - Auguszta.

1,5 millióan veszítették el munkájukat az amerikai egészségügyben

A piaci alapon működő amerikai egészségügyben csaknem másfél millió szakember veszítette el munkáját, írja a Népszava.

Az Amerikai Kórházszövetség adatai szerint sokan a koronavírus visszaszorulása után sem fognak tudni azonnal elhelyezkedni. A járvány miatt az Egyesült Államokban a kórházak havi ötvenmilliárd dolláros veszteséget kénytelenek elkönyvelni.

A pénzügyi katasztrófa nem egyformán sújtja az intézményeket. A nagy, nemzetközi hírű, máskor magas profitrátával működő klinika-hálózatok, mint a minnesotai Mayo vagy a Baltimore-i központú Johns Hopkins jelentős tartalékaikkal át tudják hidalni a kieső bevételek és megugrott kiadások problémáját. A kisebb, vidéki körzeteket kiszolgáló, gyakran csak néhány tucat ágyas, önálló cégként működő kórházak némelyike viszont végveszélybe került. Sok helyen még a sürgősségi ellátást is kénytelenek visszafogni.

Az amerikai egészségügy jellemzően piaci alapon működik. Ettől nem függetlenül az Egyesült Államok a világ minden más országánál többet, évente nagyjából 3600 milliárd, azaz fejenként több mint 11 ezer dollárt, a nemzeti össztermék 17 százalékát költi egészségügyre. Sok kórház a tudomány legfrissebb eredményeit felvonultató kezelést nyújt és magyar szemmel nézve az átlagosak is nagyon jók. Csakhogy mintegy 44 millió embernek nincs vagy alig valamire kiterjedő az egészségbiztosítása.

A kórházak a radiológiai vizsgálatokon és a sebészeti beavatkozásokon keresik a legtöbbet, ebből finanszírozzák veszteséges osztályaikat, elsődlegesen a méregdrága, de csak kevés bevételt hozó sürgősségi részlegeket. Most azonban nem csak a fogorvosok, a plasztikai- és ortopéd sebészek, illetve az ezeken az osztályokon dolgozó ápolók maradtak munka nélkül, de sok belgyógyászati, kardiológiai és egyéb részlegen is teljesen elapadtak a páciensek. New Yorkban még a tüdőgyógyászatra specializálódott klinikák is bezártak, mert bevétel hiányában nem tudták fizetni alkalmazottaikat és a számlákat. A koronavírusos betegeket kezelő kórházak sem jártak jobban – ezeknek hirtelen megsokszorozódtak a védőfelszereléssel és tisztítószerekkel kapcsolatos kiadásaik, miközben bevétel náluk sem keletkezett.

A teljes írás a Népszava Online-on

(forrás: Népszava)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés