hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2019-12-12

Elavult jogszabályok és szakmai irányelvek, nem megfelelő finanszírozás, szakember- és eszközhiány egyaránt nehezíti idehaza a meddőséggel összefüggő kezeléseket. A közeljövőben azonban jelentős változásokat tervez a kormány.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2019-11-29

A preimplantációs genetikai vizsgálattal öt napos embrióknál szűrhetők ki a magzati rendellenességek, az örökletes betegségek.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2018-04-17

Az onkológiai kezelés előtt az egyik petefészket vagy annak egy részét laparoszkópos műtéti úton eltávolítjuk, és az ováriumszövetet lefagyasztjuk. A későbbiekben felolvasztás után a petefészekszövet visszaültethető, és így lehetőség adódik arra, hogy a petefészekben fejlődő petesejtek életképességüket megőrizzék.

#4
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-05-24

Megszületett a 80. olyan baba, aki a néhány napos embriókon végezhető vizsgálatnak köszönhetően nem örökölte a családjában előforduló genetikai rendellenességet.

#5
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2015-03-21

Szemben egy kormányhivatallal, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) és a szaktárca nem támogatja a magzatkezdemények beültetés előtti genetikai szűrését, írja az mno.hu.

#6
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2015-01-22

Az osztrák törvényhozás szerdán döntött a humán reprodukcióról szóló törvénymódosításról, amely heves vitát váltott ki a parlamentben.

#7
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2013-09-26

Konkrétan meg nem nevezett publikációkra és bennük foglalt valótlan állításokra reagált csütörtöki közleményében az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT).

#8
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2012-08-12

Idéntől mesterséges megtermékenyítés esetén itthon is lesz lehetőség az embrió genetikai vizsgálatára, még a méhbe való beültetés előtt – közölte az Origo.

#9
Medical Online >> Rovatok >> vélemény
2009-04-15
Mesterségesen megtermékenyített petesejtek közül választottak ki egészségest – genetikai alapon, s ezzel megakadályozták, hogy olyan gyerek szülessen, akinél nagy valószínűséggel fiatal felnőttkorban rák fejlődött volna ki. Ám átlépték a Rubicont, hisz felvetődik a kérdés: a születés előtti genetikai szűrésnél hol húzható meg a határ?
#10
Medical Tribune II. évf.14. szám
Medical Online
2004-07-01
ISPD 2004 konferencia Budapesten Június 24. és 27. között zajlott a Semmelweis Egyetem Baross utcai Női Klinikáján a prenatális diagnosztika és terápia 12. nemzetközi kongresszusa. Folyamatos fejlődés figyelhető meg a kezdeti empirikus tanácsadástól a kromoszóma-rendellenességek kimutatásán keresztül a preimplantációs és prediktív diagnosztikáig – foglalta össze záró előadásában a házigazda Papp Zoltán professzor a genetikai tanácsadás és a magzati diagnosztika terén az utóbbi 30 évben végbement változásokat. A hagyományos, invazív mintavételi módszerekkel zajló prenatális diagnosztika máig a legmegbízhatóbb és legszélesebb körben alkalmazott módszere a genetikai betegségek megelőzésének. Az elmúlt években bővült a kimutatható monogénes betegségek köre. A módszer jövőjének kérdése, hogy olyan betegségek esetén, amikor a kimutatható genetikai elváltozás csak hajlamra utal, elvégezhető-e a diagnosztikai próba, és a pozitív lelet indokolhatja-e a terhesség megszakítását. Az egyik legígéretesebb lehetőség a magzati sejtek és nukleinsavak kimutatása az anyai keringésből. A méhlepényen keresztül bekerülő magzati sejtek dúsítás után, polimeráz láncreakcióval (PCR) kimutathatók az anya véréből. A magzati DNS vagy RNS alkalmas lehet a monogénes betegségek szűrésére, illetve bizonyos terhességi kórképek (például a preeklampszia) prognosztizálására. Ennek kutatására jött létre az Európai Unió által támogatott SAFE projekt, amely a módszer elterjesztését hivatott elősegíteni. Az anya és a magzat közötti sejt- és nukleinsavtranszport immunológiai vonatkozásai az utóbbi években kerültek a kutatás előterébe. A terhesség során az anyai szervezetben magzati eredetű, a magzatban pedig anyai eredetű sejtek keringenek, amelyek a születés után is perzisztálnak a keringésben. Ezek a sejtek a gazdaszervezetben chimerismust okoznak, amely bizonyos immunológiai betegségek kialakulását segíthetik elő.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A koronavírus járvány miatt rengeteg cég kényszerült arra, hogy egyik napról a másikra álljon át home office munkavégzésre, ez azonban a munkaadókat és a munkavállalókat egyaránt felkészületlenül érte.

Segítünk, hogy felajánlása a leginkább rászorulókhoz kerüljön.