hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 17
#1
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2019-03-28

A folyamatosan növekvő incidenciájú malignus bőrdaganatok kialakulásában kiemelkedő szerepe van a napfény karcinogén ultraibolya tartományának.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gasztroenterológia
2016-09-13

A Crohn-betegség mintegy 15%-ban 60 éves kor felett kezdődik, feltehetően inkább környezeti, mint genetikai tényezők hatására. Az első fellángolásra kisebb valószínűséggel jellemző a hasi fájdalom, a hasmenés és az anaemia. Gyakoribb a testsúlycsökkenés, a vérzés, a láz és a paradox székrekedés.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2016-08-25

Az alkohol a májbetegségek legfontosabb oki tényezője, a májjal összefüggő morbiditás és mortalitás meghatározó eleme. Az alkoholos májártalom a zsírosodással kezdődik, amely még reverzibilis, azonban a további betegségformák már absztinencia esetén is progrediálhatnak.

#4
Medical Online >> Rovatok >> Tüdőgyógyászat - Allergológia
2016-08-01

Az urticaria gyakori, hízósejt által mediált betegség, amely csalánkiütés és angiooedema vagy mindkettő képében jelentkezik. Az akut urticaria élettartam-prevalenciája körülbelül 20%, a kezelés tüneti. A krónikus spontán és egyéb krónikus urticariák rontják az életminőséget, az iskolai és munkateljesítményt, valamint a szubjektív jóllétet, ezért fontos a kiváltó tényező elkerülése, a mediátorfelszabadulás csökkentése, és a tolerancia kialakítása. Az ajánlások 2013-as frissítése számos változást eredményezett a felosztásban és a terápiában.

#5
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2014-05-23

Több mint ezer gyógyszerről ismert, hogy májkárosodást okozhat; a heveny májelégtelenség negyedét okozza gyógyszer, leggyakrabban antibiotikumok, nem szteroid gyulladásgátlók és sztatinok.

#6
Medical Online >> Rovatok >> gasztroenterológia
2013-05-27

Az IBD kezelésében alkalmazott gyógyszerek némelyike fokozza a malignus folyamatok kockázatát, az abszolút incidencia azonban így is nagyon kicsi – a rizikót egyénileg kell mérlegelni a potenciális előnyök fényében. 

#7
Vénás és artériás trombózis – ugyanaz vagy különböző? 1. évf. 1. szám
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2012-08-28

A helyesen működő, védő jellegű hemosztázis feladata az érhálózat átjárhatóságának és integritásának folyamatos biztosítása. A hemosztázis folyamata bonyolult celluláris és humorális mechanizmusok igénybevételével valósul meg, melyek legfontosabbjai: trombocita-funkciók, a koagulációs rendszer működése, az antikoaguláns és fibrinolitikus rendszer egyensúlya, gyulladásos folyamatok, endotél-funkció/diszfunkció.

#8
Medical Online >> Rovatok >> gasztroenterológia
2012-07-11

Melyik vizsgálómódszernél a legmagasabb a sugárterhelés? Növeli-e a malignoma-kockázatot a gyakoribb képalkotó-használat?

#9
Medical Online >> Rovatok >> gasztroenterológia
2012-06-21

Biztonságos-e a tartós infliximab-kezelés? Mik a TNF-antagonista kezelés hatásai – növekszik-e a malignizálódás lehetősége, fokozott-e az infekciórizikó, illetve a mortalitás? 

#10
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2012-05-29

A vénás tromboembolizáció – ami klinikailag mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia képében jelenik meg – elterjedtségét és az általa okozott problémákat mutatja be egy új szaklap, az Advances in Venous Arterial Thrombosis tanulmánya.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Mondhattok bármit, hogy ki miért landolt az akut betegellátásban, vagy akár a sürgősségi betegellátásban, de a választ mindannyian tudjuk: A Vészhelyzet című tévésorozat sodorta a mi generációnk tekintélyes részét erre a pályára.

Hús  //  Alimento

Kedves növényevő embertársaink rendszeresen felhívják a figyelmemet arra a tényre, hogy a WHO szerint a húsevés a mindmeghalás egyik fontos oka, nevezetesen is rákot kelt.