hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 4
#1
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2019-01-14

Az amerikai hadsereg a vegyi fegyverek egyik legelterjedtebb hatóanyagcsoportja, a szerves foszfátszármazékok elleni szert fejlesztett ki, mely a patkányokon és tengerimalacokon végzett tesztek eredményei szerint több napos védelmet biztosít.

#2
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2017-08-04

Újfajta botulinum toxint fedeztek fel svéd biokémikusok. A legmérgezőbb ismert toxinok családjának bővülése azt is magával hozhatja, hogy bővül a méreg révén kezelhető, eddig 80 betegséget tartalmazó lista, írja a Nature Communications tanulmánya.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2013-11-04

Nem tudjuk, hogy mitől fáj a fejünk, miért vagyunk allergiásak, miért rossz a közérzetünk? – teszi fel a kérdést, s egyúttal „háztartási tippeket” is ad a gyógyulásra az mno.hu.

#4
Medical Tribune II. évf.18. szám
Medical Online
2004-09-01
A nagy amerikai orvostudós-polihisztor, Oliver Wendell Holmes alkalmazta először 1846-ban az éter hatásának jelölésére az anaiszthészia szót, amely görögül „érzéketlenség”-et jelent. Érzéstelenítő eljárások azonban már sokkal korábban léteztek. Bizonyos kábítószerek, enyhe idegmérgek használata az ókori keleten éppúgy elterjedt lehetett, mint az amerikai indiánok körében. Ezeket a növényi eredetű anyagokat, rituális, vallási alkalmazásuk mellett nyilván orvosi célokra is régóta használatba vették. Már az ókori görög gyógyszergyűjteményekben is számos fájdalomcsillapításra alkalmas szert találunk. A Kr. u. 1. században élt kisázsiai görög Dioszkuridész például a mandragóra borban áztatott gyökerét ajánlotta fájdalomcsillapítóként. Kortársa, az idősebb Plinius arról is beszámolt arról, hogy a mandragóra levét gyakran itatták a keresztre feszített bűnözőkkel is, hogy kínjaikat némiképp enyhítsék. (A Krisztusnak is felajánlott „ecet” viszont talán ecetből, mirrhából, borból, izsópból vagy mákból készült főzet lehetett.) Indiában vagy Kínában orvosi beavatkozásoknál vadkendert használtak hasonló célra. Noha az arabok által feltalált tiszta alkohol csak a 12-13. században jelent meg Európában, alkoholos italokat egészen a mai napig használnak fájdalomcsillapításra. A középkori orvosok műtéteikhez előszeretettel vettek igénybe úgynevezett „altatószivacsot”, amelyet ópiumos, beléndekes, saláta-, bürök-, borostyánmagvas főzettel itattak át. Ezt a szivacsot szívogattatták a pácienssel. Ugyanilyen elterjedt lehetett az ópium vagy a mákgubófőzet, amelyet nem csupán orvosi célra használtak, hanem például sokat síró csecsemők cumijába is gyakran töltöttek nyugtatóként.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Több különböző országban lezajlott kutatás egybecsengő eredményei szerint a koronavírus-fertőzés szempontjából nem mindegy, hogy milyen a vércsoportunk. Ha ugyanis 0-ás, akkor kisebb eséllyel kapjuk el a vírust, és a betegség kimenetele is enyhébb lehet.

2021-ben a vakcinával és oltással kapcsolatos spameknek jött el a szezonja.