hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2021-01-12

A ráksejtek veszélyhelyzet, például kemoterápia idején képesek „hibernálni”, közli az Eurekalert alapján a 24.hu.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2019-11-21

A New Scientist információi szerint először fordult elő, hogy egy műtét során élesben is hibernációt alkalmaztak egy élő emberen, írja a 444.

#3
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2015-05-29

Mi okozza, hogy sokszor hosszú ideig észrevétlenek maradnak a szakma előtt egyes tudományos eredmények, majd hirtelen törnek be az akadémiai kánonba? – idéz fel egy régi kérdést a NOL.

#4
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2012-11-12

Miért alszunk? A választ erre a látszólag egyszerű kérdésre ma sem ismerjük, csak hipotéziseink vannak, és jelenleg óriási a forrongás ezen a tudományterületen.

#5
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2012-08-12

Mi lesz a tudattal a halál után? Van-e szabad akarat, ha az elme működésének nagy része tudattalan? Milyen bélbaktériumok szükségesek a memória megfelelő működéséhez? – ezek és hasonló problémák foglalkoztatják a tudományos, illetve ismeretterjesztő sajtóban publikáló neurológusokat.

#6
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2010-02-15
Egy halálos méregként is alkalmazható gázt egykor arra is használhatnak majd, hogy életmentő tetszhalálba juttassanak vele embereket – adja hírül az MTI.
#7
Current Opinion in Hematology VIII. évf.4. szám
Medical Online
2009-12-16
  Célkitűzés    A csaknem homogén hematopoetikus őssejt (HSC) populációk izolálását lehetővé tevő módszereknek köszönhetően elvégezhető a vizsgálandó sejtek klonális analízise, így a vérképző őssejtekre vonatkozó elméleti és kvalitatív ismereteink valóságos, kvantitatív tudássá válhattak. Az újabb eredmények szerint a HSC-k többsége a nagy proliferációs kapacitás ellenére G0 fázisban van, és csak hosszú idő elteltével lép be a sejtciklusba. A HSC-k fenti „alvó” állapota alapvető fontosságú az „ősiség” fenntartásában, és az alvó állapotot feltehetően a HSC-k és a csontvelői niche (mikrokörnyezet) közötti kommunikáció (szignálcsere) szabályozza. A vérképző őssejtek belső és külső jelátviteli mechanizmusainak, illetve a csontvelői niche-be áramló és onnan érkező jelek kutatása megkezdődött.     Újabb eredmények    Az elmúlt évtizedben a konfokális és a lézeres pásztázó mikroszkópia, valamint a személyi számítógépek kapacitása fejlődésének köszönhetően egyértelművé vált, hogy a trombopoetin/c-Mpl jelátviteli rendszer játszik szerepet a hematopoetikus őssejtek önmegújításában, míg az AKT-forkhead box O mechanizmus a HSC-k alvó állapotának kialakításában fontos. Továbbá feltételezhető, hogy a b típusú transzformáló növekedési faktor közvetíti a niche-ből érkező jeleket a hematopoetikus őssejtek hibernálásához.      Összefoglalás    A hematopoetikus őssejtek és a niche közötti jelátviteli folyamatok megértése nemcsak általában az őssejt-biológia és a transzplantációs medicina szempontjából alapvető fontosságú, hanem az új daganatellenes szerek kifejlesztésében is nagy segítséget jelenthet.     Kulcsszavak    Forkhead box O, hematopoetikus őssejt, hibernáció, niche-szignál, trombopoetin, b típusú transzformáló növekedési faktor
#8
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2009-08-24
A denevérek, madarak, dobozteknősök, emberek és számos egyéb állat legalább egy dolgon osztozik. Mindegyikük alszik. Az emberek valójában életük durván egyharmadát alvásban töltik, ám a kutatók még mindig nem tudják, miért. A Science tudományos folyóirat szerint az alvás a tudomány 125 legnagyobb megoldatlan rejtélye közé tartozik. Az elméletek az agy „karbantartásától” – beleértve a memóriát – az ébren töltött órák alatt elszenvedett oxidatív stressz okozta károk javításán át, az élettartam hosszabbításáig terjednek. Ezeknek az elméleteknek egyike sincs azonban kellően megalapozva.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Pécs-Bécs újabb, fontos eredményt ért el a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésében! Megkezdődtek a klinikai vizsgálatok!

A My Life Story elnevezésű program abban segít majd a betegeknek és róluk gondoskodóknak, hogy egy helyen összegyűjtve tudják felidézni múltbéli kellemes emlékeiket.