hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 7
#1
Medical Online >> Rovatok >> kitekintő
2019-07-30

Az Egészégügyi Világszervezet először 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatejes Táplásás Világnapjává.

#2
Medical Online >> Rovatok >> praxismenedzsment
2018-05-18

Lesújtó állapotban van a magyar 12 évesek fogazata, pedig az állam teljesen megtéríti a fogászati ellátást a gyerekeknek, írja a Népszava.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2018-05-17

A felnőtt magyar lakosság 80 százaléka érintett valamilyen fogágybetegségben, ez hazánkban a fogak elvesztésének elsődleges okozója.

#4
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2016-07-06

Rétvári Bence nyilatkozata szerint kiemelt figyelmet szán a kormány a a száj- és fogbetegségek kockázat-csökkentésének, korai felismerésének és kezelésének.

#5
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2013-09-05

105 milliárd forintot szórt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma az első félévben – írja az Átlátszó.hu.

#6
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2010-05-10

A népesség jelentős része fogatlan, nem tud áldozni arra, hogy megőrizze fogai épségét, és ha már elvesztett valamennyit, hát foghíjas marad.

#7
Medical Tribune II. évf.16. szám
Medical Online
2004-08-01
Érzékenységet okozó áramlás Fognyaki, gyökér-, cement- és dentinérzékenységnek is nevezik azt a tünetegyüttest, amelyet több mint száz éve leírtak már, de általános panasszá csak napjainkban vált. Az utóbbi időben ugyanis, hála a megfelelő prevenciónak, csökkent a fogbetegségek száma, és egyre több az idős korra megmaradó fog. Az ínysorvadás, a cement- és a zománcréteg kopása vagy savas ételek-italok okozta oldódása érzékennyé teszi a fogakat. Ez a dentinérzékenység hazánk felnőtt lakosságának mintegy 40 százalékát érinti, de fogorvoshoz kevesen fordulnak, pedig a pulpára is kiterjedő irritáció fogbélgyulladással járhat, ami a fog elvesztéséhez vezethet. A dentinérzékenység hátterében a ma elfogadott elmélet szerint a szabaddá vált dentincsatornák folyadékáramlása áll. Ezeket a gyökérfelszínen cement és ínyszövet, a koronán változó vastagságú zománcréteg fedi. A szabaddá vált csatornákban a dentinfolyadék a különböző hő- és ozmotikus (hideg-meleg; édes-sós-savanyú) ingerek hatására kifelé vagy befelé áramlik, ez pedig fájdalmat okozhat. Dentinérzékenység ugyan a fog látható anyagvesztesége nélkül is kialakulhat, például fogkő-eltávolítás vagy fogfehérítés után, az esetek többségében mégis fognyaki vagy rágófelszíni kopásokat figyelhetünk meg. Ezek egyik oka a helytelen (kemény fogkefével, durva fogkrémmel, a fogak külső felszínének vízszintes súrolásával végzett) fogmosás. Az éjszakai fogcsikorgatás rágófelszíni és fognyaki kopásokat okoz. A differenciáldiagnosztika szempontjából a fogszuvasodás és a fogágybetegségek elkülönítése a fogorvos feladata.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Megdöbbentő történet a sebészről aki saját vakbelét vette ki: az orosz doktor magára maradt az Antarktiszon, csak egy tükör, lámpa és egy kevés érzéstelenítés volt segítségére.

A K-Monitor és román partnerszervezete, a Funky Citizens tavaly májusban kezdte vizsgálni a szülészeti hálapénz jelenségét Magyarországon és Romániában.