hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 5
#1
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2020-04-21

A 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának kézikönyvében csak utalás olvasható az intenzív ellátást igénylő COVID-19 betegek táplálási terápiájáról.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2019-11-04

Spanyol kutatók olyan diszfágia kimutatására alkalmas tesztet fejlesztetek ki, amely a csökkent kognitív funkciójú betegeknél is sikerrel mutatja ki a rendellenességet.

#3
Medical Online >> Rovatok >> pharma-klub
2011-10-27

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) október 21-én engedélyezete a clobazam alkalmazását a Lennox-Gastaut szindrómával járó epilepsziás rohamok adjuváns kezelésére felnőttekben és 2 éven felüli gyermekekben. 

#4
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2010-08-29

A Parkinson-kór a második leggyakoribb neurodegeneratív betegség az Alzheimer-kór után.

#5
Medical Tribune IV. évf.11. szám
Medical Online
2006-06-01
Egy brit vizsgálat azt elemezte, hogy achalaziás betegeknél milyen gyakorisággal fordulnak elő a refluxbetegségre (gastrooesophageal reflux disease, GERD) jellemző tünetek. Egy londoni gasztroenterológiai szakrendelésen azoknak az achalaziás betegeknek a kórtörténetét, tüneteit, kezelését elemezték, akiknél az elmúlt 15 évben manometriával igazolták az achalazia fennállását (Eur J Gastroenterol Hepatol 2006;18:369–374). Míg a GERD oka a nyelőcső alsó záró izomgyűrűjének gyengesége vagy koordinálatlan megnyílása, ami miatt a gyomornedv viszszajut a nyelőcsőbe és marja annak falát, gyomortáji égést okozva, addig achalazia esetén a nyelőcső szfinktere egyáltalán nem ernyed el, hiányzik a perisztaltikus mozgás. Diszfágia, a falat regurgitációja, hosszú távon pedig a fogyás jellemzi. Az achalazia és a GERD tehát a funkciózavar két végpontjának felel meg, amelyekről joggal gondolhatnánk, hogy kizárják egymást. A GERD és az achalazia tünetei mégis sokszor jelentkeznek ugyanannál a betegnél. Több vizsgálat is rámutatott, hogy achalaziásoknál időnként bekövetkezik a szfinkter inkoordinált relaxációja, ami lehetőséget teremt a gyomornedv regurgitációjára. Az is előfordul, hogy az achalazia kezelésekor, ballonos tágítás vagy miotómia miatt károsodik a szfinkter és következik be GERD.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Több különböző országban lezajlott kutatás egybecsengő eredményei szerint a koronavírus-fertőzés szempontjából nem mindegy, hogy milyen a vércsoportunk.

2021-ben a vakcinával és oltással kapcsolatos spameknek jött el a szezonja.