hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Kvíz a Medical Online 2016. májusi Háziorvostan rovatához Kvíz a Medical Online 2016. májusi Háziorvostan rovatához
Medical Online >> Háziorvostan
2016-06-07

A gyors antigénkimutatási tesztek szenzitivitása 90% feletti; azaz, ha az eredmény pozitív, akkor a patogén igazoltnak tekinthető, és nincs szükség tenyésztésre. Torokváladékból végzett tenyésztésre viszont továbbra is szükség van akkor, ha a gyors antigén-kimutatási teszt eredménye negatív.

#2
Medical Online >> Háziorvostan
2016-06-07

Az „empirikus antibiotikum terápia” valószínűsége függ az életkortól, az orvos képzettségétől, ezen túlmenően azonban olyan tényezők is befolyásolják, mint a laboratóriumi szolgáltatások földrajzi közelsége, illetve a konzultációs lehetőségek hétvégi elérhetősége.

 

#3
Medical Online >> Háziorvostan
2016-06-07

Szövődménymentes Streptococcus-fertőzésben általában nem szükséges ismételt tenyésztést végezni a kezelést követően. Megfelelő terápia után a pozitív tenyésztési eredmény jelentősége bizonytalan, amennyiben a pharyngitis tünetei megszűntek. Ez az eredmény azonban a kezelés eredménytelenségét is jelezheti arra utalva, hogy az adott személy Streptococcus-hordozó, akinél más kórokozó által előidézett interkurrens pharyngitis alakult ki.

#4
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2015-04-20

Jelen összefoglalónkban a gége és a gégefedő, valamint az orrmelléküregek háziorvosi gyakorlatban is gyakran előforduló fertőzéseit tárgyaljuk, elsősorban az antibakteriális terápiát a fókuszba állítva.

#5
Medical Online >> Háziorvostan
2014-12-10

A szülőkben gyakran kelt szorongást a gyermek kezelése, ami gyakorlott kommunikációval enyhíthető. Fontos, hogy a gyermeksebész mindig részletesen elmagyarázza a gyermek problémáját.

#6
Medical Online >> Háziorvostan
2014-11-07

A gyermekkori húgyúti fertőzések (UTI, urinary tract infection) diagnosztikájára, terápiájára és utánkövetésére vonatkozó irányelvek folyamatosan fejlődnek.

#7
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2010-09-29

Az akut otitis media a fiatal gyermekek igen gyakori megbetegedése, és az egyik leggyakoribb fertőzés, ami miatt antibiotikumot írnak fel az orvosok.

#8
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2010-09-14

A gyermekkori kötelező oltások megváltoztatták az akut bakteriális rhinosinusitis és az akut otitis media előfordulásának gyakoriságát.

#9
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2010-08-31

A késleltetett antibiotikumterápia szignifikánsan csökkentette az antibiotikum-felhasználást az első akut otitis media kezelésében.

#10
Medical Tribune IV. évf.3. szám
Medical Online
2006-02-01
Az akut középfülgyulladás éves incidenciája a legtöbb európai országban és hazánkban is kb. 50 százalékos az óvodás gyermekek körében. Az utóbbi fél évszázadban, az antibiotikumok bevezetésével szövődményeinek gyakorisága és jellege is jelentősen megváltozott. Az intratemporális szövődmények viszonylag gyakoriak, míg a temporális csonton túlterjedő, intracranialis komplikációk manapság ritkák. Egy ötéves kisfiút vettek fel az egyik vidéki kórházba kezdődő exsiccatio miatt. Háziorvosa a felvételét megelőzően ismétlődő felső légúti infekciók, jobb oldali fülfájdalom miatt antibiotikummal kezelte. A kielégítő általános állapotú, kissé bágyadt gyermek fizikális státusában vérbő torokképleteken kívül kóros eltérés nem volt. Laboratóriumi eredményeiben mérsékelt leukocitózist, gyorsult süllyedést és kifejezetten emelkedett CRP-értéket észleltek. Fülfájdalma miatt fül-orr-gégészeti szakvizsgálat történt, amely jobb oldali purulens otitist igazolt. A paracentesist követően intravénás cefazolin terápiát kezdtek, a gyakori hányások miatt a gyermek infúziós kezelésben részesült.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A még lektorálatlan tanulmányokat közzétévő Medrxiv portálon megjelent egy japán tanulmány, amely szerint az omikron után jóval ritkább a poszt-COVID szindróma előfordulása, mint a korábbi variánsok esetében.

Svédországban is radikálisan megnőtt a jodidtabletták vásárlása a csernobili harcok nyomán megemelkedett sugárzás miatt, de a nukleáris biztonságért felelős hatóság nem ajánlja a jodid szedését, mert nincs értelme.