hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Valós idejű víruskimutatás Raman-spektroszkópiás hordozható eszközzel

A Pennsylvania Egyetem kutatói a PNAS folyóiratban számoltak be egy olyan hordozható eszköz terveiről, melynek alkalmazásával gyorsan, minimális mintát felhasználva nagy pontossággal és érzékenységgel határozható meg egy emberi szervezetet megfertőző vírus.

A mikrofluidikás technológiát alkalmazó eszköz lényege, hogy a szervezetből vett mintából sűrűn álló szén nanocsövek szűrik ki a szennyeződéseket, illetve koncentrálják a mintát, amelyet egy mikrochipre vezetnek, ahol lézerfénnyel gerjesztik a minta molekuláit. A fényérzékelő szenzor mesterséges intelligencia segítségével végzi a Raman-spektroszkópiás leolvasást, melynek eredménye egy olyan spektrum lesz, ami az egyes víruskategóriákra igen jellemző.

A kutatók már korábban meghatározták például a humán légzőszervi vírusokra, enterovírusokra stb. jellemző spektrumképeket. A gépi tanulásos módszer a meglévő adatokra alapozva határozza meg az észlelt vírus típusát, és az eddigi eredmények szerint influenza esetében az altípusok (H1N1, H3N2) meghatározására is képes volt. A hordozható készülék minimális mennyiségű mintát igényel, gyors, pontos eredményt ad, ami egy újabb esetleges pandémia esetében zsúfolt városi környezetben az eddigi módszereknél lényegesen hatékonyabban alkalmazható.

Forrás: Jiarong Ye et al, Accurate virus identification with interpretable Raman signatures by machine learning, Proceedings of the National Academy of Sciences (2022).

Fotó: archív
Fotó: archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!