hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Új módszer a magzati szívultrahang-szűrésben

A Fujitsu a RIKEN kutatóintézettel és a Showa Egyetemmel közösen MI-alapú módszert dolgozott ki a gyakori csecsemőkori haláloknak számító veleszületett szívrendellenességek korai magzati diagnosztizálásához, írja a ComputerWorld.

A megoldás mesterséges intelligencia (MI) segítségével, automatikusan, nagy pontossággal azonosítja a magzati szívrendellenességeket, és közérthető módon jeleníti meg a vizsgálat eredményeit.

Az egészséges magzati szívre (pl. az egyes részek egymáshoz viszonyított helyes pozíciójára) vonatkozó adatok alapján betanított mesterséges intelligencia összehasonlítja ezeket az adatokat a szív és a nagy vénák tényleges vizsgálati adataival az esetleges rendellenességek észlelésére. A rendszer valós időben, lista formátumban jeleníti meg az eredményeket.

A Fujitsu és a RIKEN 2017 áprilisában hozták létre a RIKEN AIP-Fujitsu együttműködési központot. Az együttműködő kutatásokat végző létesítmény célja a "kiszámíthatatlant előre jelző MI-technológia" fejlesztése. A japán egyetemei kórházak közül a Showa Egyetemi Kórház négy szülészeti osztálya rendelkezik a legmagasabb születésszámmal.

A magzati szívultrahang-szűrési technológia fejlesztésében szülész-nőgyógyászok is részt vesznek. Sok orvos kiemelten fontosnak tartja a veleszületett szívbetegségek minél korábbi felismerését. Ezek sikeres kezelésének esélyét növeli, ha már születés előtt ki tudják dolgozni a részletes kezelési tervet (tehát magzati korban el tudják végezni a szükséges előkészületeket, és előre megtervezett módon vezethetik le a szülést a megfelelő orvosi hátteret nyújtó kórházban).

Bár a szűréseknek köszönhetően az utóbbi években javult a helyes diagnózisok aránya, még mindig nem éri el a kívánatos szintet – írja a ComputerWorld.

(forrás: Computerworld)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!