hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

 

Mesterséges intelligencia, a feltaláló

Két szabadalom kapcsán újra előtérbe került a szerzői jog és a mesterséges intelligencia viszonya. A MI ezúttal feltalálóként van jelen, írja a Qubit.

Bár a kutatók követelik, hogy ismerjék el feltalálóként a mesterséges intelligenciát, a szabadalmi hivatalok mereven elzárkóznak attól, hogy nekik tulajdonítsák a jogokat. 

Ezen szeretnének változtatni az Artificial Inventor Project tagjai, akik szerint a jelenlegi szabadalmi szabályozás elavult. Stephen Thaler, a Dabus névre keresztelt mesterséges intelligencia programozója szerint miután Dabust nem egy specifikus célra programozták, hanem gyakorlatilag egy digitális brainstormingra, ha valami jó ötlet kerül elő belőle, az semmiben nem különbözik a feltalálás humán aktusától. Hasonlóan kreatív, és ennek megfelelően szerzői jogokkal rendelkező entitásnak kiáltották ki John Koza programozó mesterséges intelligenciáját, a már nevében is sokat ígérő Invention Machine-t – de persze itt sem ismerték el a szerzőséget. 

A szabadalmak elismeréséhez az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is szükség van egy feltalálóra – ezen szeretne változtatni egy jogászokból álló csapat. Ryan Abbot, a Surrey-i Egyetem jogászprofesszora ennek ellenére két robotszabadalmat is benyújtott Amerikában, az EU-nál és a brit szabadalmi hivatalnál, ezzel is megpróbálja felhívni a figyelmet a problémára.

További részleteket a Qubit közöl.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink