hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

QTIME: új eszköz a játékfüggőség csökkentésére

A QTIME-nak köszönhetően a szülőknek nem kell többé eldugni a gyerekek videojátékának távirányítóját, vagy kihúzni a konnektorból a készüléket, mivel az új eszköz előre beállított napi játékidőt engedélyez.

A University of Bath egyik BSc-s hallgatója, James Potter édesapjával együtt két évig fejlesztette az eszközt és a hozzá írt applikációt, melynek segítségével a szülők előre beállíthatják, hogy gyerekeik mennyi napi játékidőt kaphatnak. A QTIME (a Quiet Time rövidítése) nevű készülék egy olyan okos HDMI kábel, mely vezeték nélküli kapcsolattal csatlakozik az otthoni wi-fi routerhez, PC-hez, PS4-hez vagy Xbox konzolhoz, és egy egyszerű, okostelefonra írt alkalmazásnak köszönhetően egy előre beállított időtartamot követően kikapcsolja a készüléket, vagy segítségével a játékhoz használt eszköz akár azonnal le is állítható.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A napi játékidő végéhez közeledve (10 perccel a beállított időkerete lejárta előtt) az eszköz figyelmeztetést küld a játékhoz használt készülékre, amely megjelenik a képernyőn, így a játékos tudni fogja, hogy hamarosan ki fog futni az időkeretből. A QTIME-ot arra is felkészítették, hogy észlelje, ha a játékos megpróbálja kiiktatni, azaz kihúzza a készülékből, és ilyenkor egy e-mailt küld a megadott címre. Az okostelefonos applikáció folyamatosan méri a napi játékidőt, erről statisztikát vezet, így például a szülők akkor is nyomon követhetik csemetéjük tevékenységét, ha elutaznak, és a gyerekre a nagymama vigyáz.

A fejlesztők szerint a két hetes tesztidőszak során a szülők nagyon pozitív visszajelzéseket adtak a készülékről, olyannyira, hogy sokan kérték, maradjon náluk az eszköz. A QTIME kifejlesztésének ötletét személyes példa adta, mivel a kis James elől édesapja minden eszközt bevetve próbálta elvenni a játéklehetőséget, nem egyszer a ház elektromos főkapcsolójának lezárásával. Egyik szülőnek sem az a vágyálma, hogy dugdosnia kelljen gyereke elől a játékát, és a QTIME sem ezt a célt szolgálja, egyszerűen lehetőséget biztosít arra, hogy a gyerek napi időbeosztása ne billenjen el drasztikusan a számítógépes játékok irányába.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!