hirdetés
2023. január. 27., péntek - Angelika.

MI, portrérajzoló robot és az elmúlt 30 év legendás magyar számítógépei

Két év kihagyás után idén ismét megnyitja a kapuit a látogatók előtt a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) a Kutatók éjszakáján, szeptember 30-án. Az eseményen az érdeklődők több új robotikai alkalmazást is kipróbálhatnak, megtekinthetik az elmúlt 30 év legendás magyar számítógépeit vagy akár virtuális utazást tehetnek a Vaskori Duna Út helyszínein.

Az intézet egymáshoz közeli, Kende utcai és Lágymányosi utcai épületeiben összesen ötféle bemutató várja az érdeklődőket. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, amit a Kutatók Éjszakája hivatalos weboldalán lehet megtenni.

A gazdag programkínálatban egyebek mellett interaktív bemutatóval kísért előadás hangzik el az öregedés órákról, azaz olyan mesterséges intelligencia eszközökről, amelyek alkalmasak a biológiai életkor meghatározására. A beharangozó szerint a SZTAKI nyáron átadott új Innovációs és Demonstrációs Terében a látogatók kipróbálhatják a portrérajzoló robotot, egy másikkal közösen szerelhetnek össze egy alkatrészt, de látható lesz majd pakoló, mozaikdarabokat összerendező és egy különleges gépkiszolgáló robot is.    

A múltból a jövőbe elnevezésű hardvertörténeti kiállításon az elmúlt 30 év fejlesztései közül mutatatja be a fontosabb mérföldköveket Manno Sándor fejlesztőmérnök. A látogatók emellet virtuális utazást tehetnek a Vaskori Duna Út projekt hazai és külföldi helyszínein a SZTAKI eLearning Osztálya által fejlesztett többnyelvű okostelefonos alkalmazással.

 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

PR-cikk

A jövő onkológiai készítményét Óbudán fejlesztik

 „Körülbelül évi 5 milliárd forint és 50 magasan képzett vegyész, vegyészmérnök, gyógyszerész dolgozik azon, hogy áttörést érjünk el a nehezen kezelhető daganatok kezelésében.” Nicolas Clavreul, a Servier Hungária ügyvezető igazgatója nyilatkozott lapunknak a gyógyszergyártó vállalat magyarországi központjának szerepéről, a várható innovációkról és a társadalmi szerepvállalásukról.

A teljes cikk >>

hirdetés