hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.

Mesterséges intelligencia szűri ki, ki lehet hepatitiszes

Nagy-Britanniában 2030-ra szeretnék eltörölni a hepatitis C terjedését, ennek érdekében az NHS a betegség kiszűrése és kezelése érdekében a mesterséges intelligencia segítségét is igénybe veszi, közli az InfoStart.

A modern kezelések segítségével már meg lehet gyógyítani a kórt, de kezeletlenül életveszélyt jelent. A következő hetekben elindítani tervezett program azonban sokakat még azelőtt segíthet hozzá a kezeléshez, hogy túl késő lenne – írja a The Guardian nyomán a lap.

Az NHS arra használja a mesterséges intelligenciát, hogy évekre visszamenőleg nézze át a britekkel kapcsolatos egészségügyi kartonokat, és azokban olyan gyanújelekre figyeljen, mint korábbi vértranszfúzió vagy HIV-fertőzöttség. Mindenki, akit a program kiszűr, háziorvosi szűrésre kap meghívót, aki pedig pozitív teszteredményt produkál, megkezdheti a terápiát.

Graham Foster, az NHS hepatitisz C eltörlésére indított programjának vezetője szerint ez jelentős előrelépést jelent abban, hogy még 2030 előtt sikerüljön eltörölni ezt a betegséget az országban.

"A hepatitisz C halálos lehet, amely országszerte tízezreket érint, de a kezelésekhez való korlátlan hozzáféréssel, az ehhez hasonló innovatív betegkeresési kezdeményezésekkel, a vírus még korábbi felismerésével tovább növeljük betegek ezreinek életesélyeit", mondta.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

PR-cikk

A jövő onkológiai készítményét Óbudán fejlesztik

 „Körülbelül évi 5 milliárd forint és 50 magasan képzett vegyész, vegyészmérnök, gyógyszerész dolgozik azon, hogy áttörést érjünk el a nehezen kezelhető daganatok kezelésében.” Nicolas Clavreul, a Servier Hungária ügyvezető igazgatója nyilatkozott lapunknak a gyógyszergyártó vállalat magyarországi központjának szerepéről, a várható innovációkról és a társadalmi szerepvállalásukról.

A teljes cikk >>

hirdetés