hirdetés
2022. szeptember. 30., péntek - Jeromos.
hirdetés

Fertőző májgyulladás-járvány veszélyére figyelmeztet Müller Cecília

Fertőző májgyulladás (Hepatitis A) járványra figyelmezteti a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat az országos tisztifőorvos, közli a Népszava.

Müller Cecília körlevelében azt kéri, az intézmények orvosai tájékoztassák a pácienseiket a vírus terjedési módjáról, a megelőzés lehetőségeiről – derül ki a Népszavához eljutott dokumentumból.

Tavaly 75 fertőzöttet regisztráltak, az idei év első hét hónapjában viszont már 346 megbetegedés történt. A járványügyi hivatal szerint a fertőzés terjedésében szerepet játszhat egy új vírustörzs megjelenése is Magyarországon. A mostani járvány főként Budapestet érinti, az esetek több mint felét a fővárosból jelentették.

A fertőző májgyulladás vírusa széklettel ürül és piszkos kézzel, vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal a szájon át kerül a szervezetbe – mondta el a lapnak Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője. A fejlődő országokban a szennyezett ivóvíz, a nem megfelelően hőkezelt étel a fertőzés leggyakoribb oka. A vírus terjedhet közvetlen érintkezéssel vagy szexuális úton is. A vírus lappangási ideje 15-30 nap lehet. Néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezeket a tüneteket étvágytalanság, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi.

Ócsai Lajos arra is figyelmeztetett, hogy a vírus kiterjedt járványokat tud okozni, amennyiben a fertőzés rossz szociális körülmények között élőket is érint. A megelőzésben nagyon fontos szerepe van az alapos kézmosásnak, a zöldségek, gyümölcsök folyóvizes lemosásának. A fertőzés védőoltással is megelőzhető, a patikákban kétféle vakcina is kapható. A készítményt csak receptre lehet kiváltani és kettő oltásra van szükség a védelemhez.

Forrás: Adobe Stock
Forrás: Adobe Stock

(forrás: Népszava Online)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ismét elérhető a speciális telefonos információs szolgálat, ahol szakemberek segítik a sclerosis multiplexes és az NMO (neuromyelitis optica) betegeket.