hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Megállíthatatlan a mesterséges intelligencia

A Dell több ezer topmenedzser véleményére volt kíváncsi azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz a jövő, írja az Origo.

A szolgáltatásai és hardverei révén az IT piac egyik vezető szereplőjének számító Dell a közelmúltban egy nagyszabású kutatást indított, 4600 iparági menedzser és cégvezető bevonásával. Az érdekelte őket, hogy megtudják, ezek a komoly döntéshozói pozícióval bíró, vezető beosztású szakértők hogyan látják, milyen irányba fejlődik a jövőben a technológiai szektor. A cég által szervezett Dell Technologies Forumon a vállalat magyarországi képviseletének vezetője, Rakoncza Zsolt kiemelte: a megkérdezett döntéshozók túlnyomó többsége biztos abban, hogy a különféle mesterséges intelligencia technológiák elterjedése megállíthatatlan. A meglátásuk szerint a jövőben alapvetően formálja át az AI (Artifical Intelligence, mesterséges intelligencia, MI) a munkahelyek működését.

Ezek az eljárások minden korábbinál hatékonyabbá tehetik bizonyos típusú, alapvetően repetitív, különösebb kreativitást nem igénylő munkafolyamatok működtetését. Az emberi munkaerő sem tűnik el, viszont az elvárások a humán erőforrással kapcsolatban megváltoznak. Már nem az lesz a szempont, az érték egy pozíció betöltése során, hogy ki az aki beszél nyelveket, vagy ki az aki tudja kezelni a számítógépet, hiszen ezek a képességek mostanra magától értetődek. Hanem, hogy ki az, aki hatékonyan képes együttműködni a Mesterséges Intelligenciával. Emiatt az oktatás szerepe is megnő, hiszen ilyen irányba kell formálni az emberek gondolkodásmódját.

Mindezért cserébe viszont az ilyen mesterséges intelligencia megoldások, tehát például a gépi tanulás, nagyon komoly előnyöket kínál. Meggyorsít, leegyszerűsít ezáltal gazdaságosabbá és költséghatékonyabbá tesz rengeteg munkafolyamatot. Ezáltal pedig rengeteg idő és pénz takarítható meg. Az AI segíthet az igazságosabb munkahelyek megteremtésében is, hiszen egy HR folyamatban résztvevő gép a jelölteket a képességeik alapján értékeli, nem pedig a nemük, koruk vagy társadalmi helyzetük alapján. Objektív információt adnak majd az optimális munkahelyi csapatok létrehozásához,és segítenek az ideális munkahelyi légkör kialakításában.

 A kutatásban részt vevők többsége arról is meg van győződve, hogy a mesterséges intelligencia technológia nem fog megállni a munkahelyek kapuinál. Úgy vélik, hogy 2030-ra valósággá válhat a házi robot intézménye. A megkérdezettek 56 százaléka örülne annak, ha lehetségessé válna, hogy az emberek különféle gépeket vezéreljenek pusztán az elméjük segítségével, írja a lap.

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!