hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

MedTech4Europe: fókuszban a 3D nyomtatás

A nyolc ország szakmai képviselőit összefogó orvos-technológiai innovációkkal foglalkozó MedTech4 Europe szakmai képviselői a közelmúltban Magyarországon tekintették át a legújabb hazai szakmai fejlesztéseket.

A MedTech4 Europe projekt fő célja, hogy a szakma képviselői megosszák egymással jó gyakorlataikat és a legfrissebb szakmai fejlesztéseket.

A MedTech4 Europe projekt résztvevői az Interreg program részeként nemrégiben tanulmányútra látogattak a Dél-dunántúli régióba. A 8 országból érkező résztvevők azzal a szándékkal utaztak Pécsre, hogy megismerjék a magyarországi jó gyakorlatokat, és megosszák egymással tapasztalataikat. A kétnapos tanulmányút helyszíne Pécs volt, ahol a nemzetközi szakmai küldöttség látogatása a 25 000 hallgatóval rendelkező Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatói és innovációs központjaira koncentrálódott.

Fotó: MedTech4 Europe
Fotó: MedTech4 Europe

A résztvevők megtekintették a PTE 3D Központot, ahol dr. Maróti Péter K+F+I szakmai koordinátor ismertette a 3D technológiával nyomtatott orvosi segédeszközök gyártását, fejlesztését. A PTE 3D központ műszaki, egészségügyi és művészeti területeken tevékenykedő szervezetekkel működik együtt. Legfontosabb partnere a Corvus Med Kft., amellyel közösen mozgásszervi rehabilitációs eszközöket gyártanak.

Fotó: MedTech4 Europe
Fotó: MedTech4 Europe

A tanulmányút másik fő állomása a Szentágothai Kutatóközpont volt, amely kutatómunkája mellett a legmodernebb építészeti megoldások alkalmazásáról is híres, épületük így például megújuló energiával működik. A Kutatóközpont előadótermeknek és gyakorló laboroknak ad otthont, amelyeket legtöbbször az egyetem orvos-, gyógyszerész- és természettudományi karán hallgatók használnak. Ezeken kívül a világszínvonalú kutatómunka körülményei is biztosítottak itt. A nemzetközi küldöttséget prof. dr. Jakab Ferenc virológiai kutatócsoport-vezető fogadta, és betekintést nyújtott a kutatócsoportok munkájába.

Ezt követően az Országos Vérellátó Szolgálat Pécsi Regionális Vérellátó Központjába látogattak a vendégek, ahol Kreka László, műszer- és műszaki koordinátor tartott beszámolót az épület felszereltségéről, a központ működéséről és a transzfúziós folyamat lépéseiről.

Fotó: MedTech4 Europe
Fotó: MedTech4 Europe

A program a Palatinus Hotelben workshopokkal folytatódott, amelyek során a jó gyakorlatokat, tanulságokat, tapasztalatokat osztották meg egymással a hazai és külföldi szakemberek.

A tanulmányút második napján a projekt irányító bizottsága Magyarországon tartotta meg soron következő ülését, áttekintve az elmúlt időszak eredményeit, valamint a közeljövő eseményeit. A MedTech4 Europe fő célja ugyanis a kutatási és innovációs kapacitásokra irányuló közpolitikák hatékonyságának optimalizálása az orvosi technológiák területén.

A tanulmányút a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. szervezésében valósult meg.

(forrás: MedTech4 Europe)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!