hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Magyar cég védi a betegek adatait

A végponttól végpontig terjedő titkosítás eddig nem volt jellemző az egészségügyi appokra – olvasható az Origó összeállításában.

Az Apple partnerséget kötött a Tresorit nevű magyar startuppal. A titkosított adattárolásra specializálódott cég biztosít védelmet a különféle egészségügyi appokat használó felhasználók adatainak – szól az Origó összeállítása.

Miután megtörténik a felhasználók azonosítása, és a páciens adatai teljes titkosítást kapnak. Az intézmények és betegek úgy tudják megosztani egymással információkat, hogy abba más nem nézhet bele. Ahogy a platform neve is sejteti, a ZeroKit a "zero knowledge" kulcskezelésen alapul. Azaz a felhőbe feltöltött adatok már titkosítva kerülnek a tárhelyre, a szolgáltató ez esetben csak a titkosított adatokat látja, azt nem tudja visszafejteni. Az adattárolás felhőben történik, de az információ visszafejtéséhez szükséges kulcs az eszközön van.

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felhőszolgáltató nem tudja visszafejteni a titkosított adathalmazokat, és azokat hiába adja ki például hatósági kérésre, a készüléken található kulcs nélkül az használhatatlan. Egy esetleges adatlopás esetén a hackerek sem találnak olvasható adatot. Ezzel a kiterjesztett felhős védelemmel a CareKit appok megfelelnek az egészségügyi előírásoknak, hiszen az egészségügyi adatok tízszer, húszszor olyan értékesek, mint egy amerikai bankkártyaszám.

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!