hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.

Klaszter rohamok előrejelzése mesterséges intelligenciával

A University of Alabama kutatói az Epilepsia folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy újonnan kifejlesztett algoritmusuk képes a klaszter rohamok prognosztizálására.

A betegek agyába a NeuroPace által gyártott reszponzív neurostimulációs implantátumot ültetnek (RNS System), és ez az apró készülék elektrokortikográfiás módszerrel képes méréseket végezni és az adatokat eltárolni, sőt, rohamok esetén elektródákkal beavatkozni is.

A kutatók 10 olyan beteget vizsgáltak, akiknél a klaszter rohamok jelentkezése viszonylag gyakori volt, és az időjárás-előrejelzéshez hasonlóan a korábbi adatok alapján felállított modellek segítségével nagyjából két és fél napra előre meg tudták mondani, hogy az adott betegnek klaszter rohama lesz. Az előrejelzések mind a 10 beteg esetében hatásosnak bizonyultak, de a kutatók szerint nagyobb sokaságon is meg kell vizsgálni az eljárást, amit később akár egy mobil-applikáció formájában lehetne használni.

Forrás: Adeel Ilyas et al, Forecasting seizure clusters from chronic ambulatory electrocorticography, Epilepsia (2022).

Fotó: MO-archív
Fotó: MO-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

PR-cikk

A jövő onkológiai készítményét Óbudán fejlesztik

 „Körülbelül évi 5 milliárd forint és 50 magasan képzett vegyész, vegyészmérnök, gyógyszerész dolgozik azon, hogy áttörést érjünk el a nehezen kezelhető daganatok kezelésében.” Nicolas Clavreul, a Servier Hungária ügyvezető igazgatója nyilatkozott lapunknak a gyógyszergyártó vállalat magyarországi központjának szerepéről, a várható innovációkról és a társadalmi szerepvállalásukról.

A teljes cikk >>

hirdetés