hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Így változtatja meg az 5G az orvoslást

Az Mfor szerint az 5G számos ágazatot, közöttük az egészségügyet és így a gyógyítást is gyökeresen átalakítja majd.

Az MRI-k és más képalkotó eszközök, így például a CT-k is általában nagyon nagy méretű fájlokat állítanak elő, ezeket pedig felülvizsgálat céljából gyakran át kell küldeni egy szakemberhez. Ha azonban a hálózat alacsony sávszélességgel rendelkezik, akkor az átvitel hosszú ideig is eltarthat, vagy éppen a küldés sikertelen lesz. Ez azt jelenti, hogy a beteg még hosszabb ideig fog várni arra, hogy a szükséges kezeléshez hozzájusson, a szolgáltatók és az orvosok pedig ugyanazon idő alatt jóval kevesebb pácienst tudnak ellátni.

A nagy sebességű 5G-hálózattal azonban gyorsan és megbízhatóan továbbíthatók a képi adatok hatalmas fájl adatai, ami meggyorsíthatja az ellátáshoz való hozzáférést, ugyanakkor a jobb képminőség miatt javulhat az ellátás minősége is.

Az egyesült államokbeli Austinban működő rákközpontban például az úgynevezett PET CT-k  vizsgálatonként akár 1 gigabájtnyi információt is keletkeztethetnek a betegről. Régebben akár órákba is beletellett, amíg ekkora adatmennyiséget eljuttattak egyik helyről a másikra, de még a 4G hálózatok esetében is percekig tarthat egy ilyen kép továbbítása. Az 5G-vel azonban szinte valós időben lehet továbbítani a képet; ez pedig azt jelenti, hogy maga a kezelés is azonnal megkezdődhet.

Az 5G által előidézett forradalom egy másik példája az, hogy az orvosok bármikor, és gyakorlatilag bárhol képesek lesznek arra, hogy speciális diagnosztikai szolgáltatásokat nyújtsanak betegeiknek.

A Market Research Future egy nemrégiben elvégzett felmérése azt mutatja, hogy a távorvoslás piaca az elkövetkező években gyakorlatilag exponenciális növekedést produkálhat majd. A tanulmány szerint a telemedicina piaca 2023-ig várhatóan 16,5 százalékkal bővülhet éves szinten a világon. A tanulmány szerint a várható növekedés oka legfőképpen az lehet, hogy a vidéki térségekben az egészségügyi ellátás iránti igény folyamatosan növekedni fog.

Nem kell tehát majd egy-egy betegség miatt a közeli, vagy éppen távolabbi városba utazni, ahol a kórházi ellátás keretében kezelnék a bajt, hanem akár helyben is megoldhatók lesznek a kisebb beavatkozások.

A távorvosláshoz ugyanakkor olyan hálózatra van szükség, amely támogatja a valós idejű kiváló minőségű képek, legfőképpen mozgó képek továbbítását, ami korábban vezetékes hálózatok kiépítését tette szükségessé. Az 5G-s mobilhálózattal áthidalhatóvá válik ez az akadály is.

Amikor az egészségügyi rendszerek ezt a technológiát alkalmazzák, a betegek a korábbiaknál hamarabb kaphatják meg a szükséges kezeléseket, és jóval hamarabb kerülhetnek ahhoz a szakemberhez, aki valóban az adott betegség specialistája.

Az alacsony késleltetéssel, nagy sebességgel és nagy megbízhatósággal működő 5G ugyanakkor lehetővé teszi a távsebészetet is, vagy akár azt, hogy a ma még inkább csak a sci-fik világában létező távvezérelt robotműtétetek mindennapjaink valóságává váljanak.

Ez a technológia arra is alkalmas lehet, hogy az orvosok és más egészségügyi alkalmazottak hatékonyabb módon működjenek együtt.

További részletek az Mfor portálján.

(forrás: Mfor)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!