hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Zsúfoltság az OOI-ben – beavatkozik a tárca, ha szükséges (Bővítve: A főigazgató...)

Az Index arról ír, hogy tolongva várnak sorukra a rákos betegek, a kormányszóvívő azt ígéri, hogy szükség esetén lép a egészségügyi kormányzat.

A szervezetlenség, a tájékoztatás és az egyértelmű szabályok hiánya miatt áldatlan állapotok alakultak ki az Országos Onkológiai Intézetben. A kemoterápiára váró betegek hajnali 5 órától állnak sorba egy szűk lépcsőházban, hogy 7 órától sorszámot húzhassanak maguknak az aznapi vizsgálatokra. Az Index kamerája ott volt szerdán kora reggel, amikor olyan beteggel is találkoztak, aki már reggel fél 5 óta állt sorba. A lehetetlen helyzetben a betegek maguk vették a kezükbe az irányítást: saját maguk által gyártott cetliken osztogattak sorszámokat.

A kora reggeli órákban folyamatosan érkeztek a betegek, akik fájdalmaik ellenére csak a beton lépcsőkön tudtak leülni, vagy állva kellett kitartaniuk. Reggel hatkor már 25 ember várakozott a lépcsőkön, de a betegek elmondása szerint korábban előfordult, hogy kétszer ennyi ember gyűlt össze itt. Egy várakozó beteg azt mondta: Ájulás szélén szoktak itt állni a betegek, mint a heringek.

Országos Onkológiai Intézet, 2-es épület (Fotó: Wikimedia Commons, the free media repository)
Országos Onkológiai Intézet, 2-es épület (Fotó: Wikimedia Commons, the free media repository)

Miután a kórház nem teremt rendes feltételeket, nem irányítja a betegeket, nincs sorszámhúzó automata, vagy átlátható, mindenki számára világos rendszer, jobb híján a magukra hagyott betegek próbálnak valamilyen megoldást találni. 

  • Egy jellemző napon a várakozás hajnali öttől kezdődik a lépcsőházban.
  • Itt az érkezők között a már régóta oda járó egyik beteg oszt ki saját kezűleg készített, cetlire írt előzetes sorszámokat. Ezek csak arra szolgálnak, hogy ezeket majd át tudják váltani igazi sorszámra, ha bejutnak a váróba. A saját készítésű cetlik miatt szerdán konfliktus is kialakult: a később érkező betegek kifogásolták, hogy ez nem hivatalos megoldás. 
  • A várótermet csak reggel 7-kor nyitják ki, addig elvileg takarítják. 7 órakor a betegek beözönlenek a váróterembe, hogy az ajtókra kirakott sorszámokból vegyenek maguknak. Ezeket elvileg maguk osztják el egymás között az előzetesen cetlikre írt sorszámok alapján. A régebben oda járó betegek már azt is tudják, hogy 2-es sorszámot nem osztanak ki, mert az már korábban eltűnt vagy elveszett a rendelő ajtajánál kirakott hivatalos sorszámok közül. 
  • Ha megvan a sorszám, akkor irány a betegregisztrációs pult. Itt jelentkeznek be a taj-számukkal, majd irány vissza a váró. Innentől elvileg a sorszámok alapján hívják be őket. 

Komoly csavar a történetben, hogy szerdán sokak számára váratlanul megváltozott a rendszer. Aznap nem raktak ki sorszámokat az ajtók elé. Az ekkor már körülbelül 40-50 várakozó a teljes a bizonytalanságban állt, senki nem tudott semmit. Akik kísérővel érkeztek, szétváltak, és egyszerre 2 helyen álltak sorban, próbáltak érdeklődni. Végül kiderült, hogy most minden betegnek a bejelentkezéssel kell kezdenie, és csak ezután kaphatnak sorszámot.

Az Index kérdéseivel megkereste az OOI-t is, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.

Hasonló állapotokról számolt be az Index-szel egy időben a helyszínen járó 24.hu is.

Hollik István kormányszóvivő csütörtökön, egy más témában összehívott sajtótájékoztatón az Országos Onkológiai Intézet betegeinek várakozási körülményeit érintő felvetésre az MTI szerint azt felelte: amennyiben szükséges, az egészségügyi kormányzat lépéseket fog tenni az ügyben.

Hivatalból indít vizsgálatot az ombudsman, az Országos Onkológiai Intézetben tapasztalható betegellátás körülményei miatt – értesült a Népszava az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalától.

A lap kérdéseire írásban válaszolt az onkológiai intézet főigazgatója, prof. dr. Polgár Csaba, aki azt kérte, hogy levelét – amelyet több médiumnak is eljuttattak – teljes terjedelmében közöljék.

„Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) valamennyi orvosa, szakdolgozója és minden munkatársa nevében megköszönjük az évente hozzánk érkező több mint 70.000 beteg bizalmát, amit gyógyult betegeink tízezrei igazolnak vissza. Az intézeti felmérések alapján elmondható, hogy a betegek 98%-a ragaszkodik az intézethez, továbbá ajánlja hozzátartozói, ismerősei számára.

Határozottan visszautasítjuk az OOI jó hírnevét sértő, a közvéleményt tendenciózusan félrevezető politikai megnyilvánulások és sajtótermékek igaztalan állításait az intézetben folyó betegellátás minőségéről és körülményeiről.

Minden beteget tájékoztatunk, hogy intézetünkben a munkaidő és betegellátás 7 óra 30 perckor kezdődik. A várótermeket 7 órakor nyitjuk, a munkakezdés előtt órákkal érkező betegek extra várakozási ideje ezért értelmetlen, nem róható fel az intézetnek.

A nyári hónapokban a betegek száma nem csökken, de egyetlen beteg kezelése sem marad el. A sorszámhúzásnál esetlegesen észlelt visszaélésekért (pl. sorszámok cserélgetése) az intézet nem tehető felelőssé. Az elmúlt évek alatt több rendszert állítottunk fel és próbáltunk ki annak érdekében, hogy az előjegyzés alapján érkező betegek ellátása rendben történjen. Jelenleg is fejlesztés alatt áll a teljes elektronikus előjegyzés. A betegek számítógépes rendszerben rögzített előjegyzés alapján, pontosan meghatározott időre érkeznek a kemoterápiás ellátásra.

Az Országos Onkológiai Intézet Magyarország komprehenzív onkológiai központja, hazánk és Közép-Európa egyetlen európai akkreditációval is rendelkező onkológiai intézménye, ahol az onkológiai betegek ellátása világszínvonalon történik. Mivel a területi ellátási kötelezettségen kívül országos feladatokat is ellátunk, ez azt jelenti, hogy az ország minden részéről ide érkező minden beteg, tehát az ellátási területen kívülről spontán érkező daganatos betegek gyógyítása is korlátozás nélkül történik.

Az OOI négy kemoterápiás osztálya az év minden munkanapján folyamatosan végzi a betegek kemo-, hormon-, célzott és immunterápiás ellátását. A kemoterápia a legmodernebb központi gyógyszertár által kiszolgált 95 ambuláns kemoterápiás székkel rendelkező kúra ellátóhelyen történik, minden esetben a legmagasabb szakmai színvonalon.

A „B” Kemoterápiás Osztályunk az urológiai, hematológiai, nőgyógyászati és bőrdaganatok kivételével valamennyi egyéb szolid rosszindulatú daganatos beteg gyógyszerterápiás ellátását végzi, így az intézeten belül is a legnagyobb betegforgalmat bonyolító osztály. 2018-ban 16.571 kúraszerű kemoterápiás ellátáson kívül 40.759 ambuláns vizsgálatot teljesített ez az osztály. Ez minden évben 1000-1200 új daganatos beteg gyógyszeres kezelését jelenti, amivel az osztály Magyarország legnagyobb kemoterápiás ellátóhelye, naponta átlagosan 70 beteg kap kemoterápiát itt.

Intézetünk alapelve évtizedek óta, hogy minden hozzánk forduló beteget megfelelő időben, várólista alkalmazása nélkül kezelünk, ami a legtöbb Nyugat-Európai ország vezető rákközpontjában sem megoldott.”

A MedicalOnline blogajánlójában is megtalálja a Röntgenblog kapcsolódó írását.

(forrás: Index, 24.hu, MTI, Népszava)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés