hirdetés
2022. augusztus. 17., szerda - Jácint.
hirdetés

Világszínvonalú újszülöttkori életmentés

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet kollégái elvégezték hazánkban az első, hosszútávú ECMO (mesterséges keringés és légzés) támogatott újszülött szállítását.

Az intézet tájékoztatása szerint a beavatkozás Szegeden történt egy olyan újszülöttön, akinél magzatvíz belégzés után súlyos állapot alakult ki (meconium aspirációs szindróma), és életmentésre volt szükség. A picit ezt követően Szegedről sikeresen szállították az intézet Gyermekszív Központjába. A beavatkozás május 28-án volt, egy teljes csapat, két gyermekszívsebész, egy aneszteziológus, egy műtősnő és egy pumpatechnikus asszisztens utazott a riasztás után Szegedre. A csecsemő állapota néhány nap alatt stabilizálódott, tegnap már le lehetett venni az ECMO készülékről, ma pedig át is helyezték az I. számú Gyermekgyógyászati Klinikára.

Ez az újszülöttkori betegség olyankor alakult ki, amikor fertőzött magzatvíz jut a tüdőbe, ahol súlyos károsodást okoz. A Szegeden napvilágot látott újszülött állapota a gépi lélegeztetés és korszerű gyógyszeres kezelés ellenére gyorsan romlott, az oxigén ellátása csak ECMO készüléken volt biztosítható.

Magyarországon ez volt a második olyan újszülöttkori speciális szív-tüdő támogató eszközös kezelés, amely keretében súlyos újszülöttkori tüdőbetegségben ECMO-t alkalmaztak. Néhány héttel ezelőtt volt az első ilyen alkalom, szintén a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központjában, ugyanígy sikeresen. Az újszülöttkori sajátosságok miatt, bár elsősorban a tüdő volt mindkét esetben beteg, az ebben a korosztályban használt ECMO kezelés egyszerre pótolja a szív és a tüdő működését. Tekintettel a kettős szervpótlásra, ezeket az újszülötteket gyermekszívsebészeti központba kell szállítani és amíg a tüdő nem mutatja a megfelelő gyógyulást, addig biztosítani kell ezt a kettős támogatást.

A szegedi csecsemő volt az első olyan újszülött, aki vidékről, hosszabb szállítással került az intézetbe. Egy ilyen pici újszülöttnél technikailag is bonyolultabb az ECMO, mint egy nagyobb gyereknél, a szállítási kockázat egy csecsemő esetében sokkal nagyobb lehet, így a földi szállítás volt a legbiztonságosabb, mert az egészségügyi csapat így könnyebben és biztonságosabban el tudta látni a beteget.

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központja a hazai gyermekkardiológiai és gyermekszívsebészeti ellátás csúcsintézménye. Évente mintegy 500 gyermekkori szívműtétet, 250 katéterintervenciós beavatkozást és 120 katéterablációs kezelést végeznek. Az intézmény öt emeletét a műtői szint mellett egy 9 ágyas és egy 16 ágyas kettős intenzív osztály, illetve két, egyenként 16 ágyas gyermekkardiológiai/szívsebészeti osztály foglalja el. A központ 2007-ben indította el a hazai gyermekkori szívtranszplantációs programot, 10 év alatt már több mint félszáz sikeres átültetést végeztek.

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.