2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Életmentő ECMO a Heim Pálban

A gyermekkori légúti fertőzések esetenként a tüdő funkciójának súlyos károsodását okozhatják, mikor már kevés a hagyományos lélegeztetési technika.

Műtüdő működtetéséhez, az életmentő ECMO kezeléshez nélkülözhetetlen eszközt adományozott az újHÁZ Centrum, Magyarország meghatározó országos építőanyag-kereskedelmi hálózata a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetnek.

A gyermekkorban előforduló légúti fertőzések néhány esetben a tüdő funkciójának súlyos károsodását okozhatják, amikor a gyermek lélegeztetése a hagyományos lélegeztetési technikákkal sem oldható meg.

Ilyen súlyos állapotú esetekben segíthet az ECMO, a műtüdő készülék, ami a beteg tüdő nyugalomba helyezése mellett biztosítja a gyermek lélegeztetését. A kezelés a tüdő pihentetésével lehetőséget teremt és időt adhat annak gyógyulására. Az Intézet ECMO kezelésre az ország egész területéről fogad gyermekeket, a koronavírus járvány idején ellátja a COVID19 fertőzésben szenvedő gyermekeket is, őket a többi gyermektől teljesen elkülönített épületben.

Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa elmondta:
„Az ECMO kezelésre szoruló, súlyos állapotú gyermekek kezelése akár hetekig is tarthat, minden időszakban fontos, hogy a gép el tudja látni a feladatát és a cserélendő eszközökből elegendő álljon rendelkezésre. Az újHÁZ Centrum 1,5 millió Ft értékű támogatása ehhez nyújt jelentős segítséget.”

Fotó: Heim Pál kórház
Fotó: Heim Pál kórház

„Felelős vállalatként kötelességünknek tartjuk, hogy jó ügyek mellé álljunk és ott segítsünk, ahol tehetjük és a szükség kívánja. Az ECMO műtüdő készülék évente több gyermek életét is megmenti, ám ezekben az időkben még nagyobb szükség van a berendezésre. Egy kezelés során akár többször is új eszközökre van szükség, melynek hiányában a készülék nem tudja ellátni funkcióját. Nagyon örülünk, hogy egy igazán fontos ügy mellé állhattunk és ezzel újabb eredményes kezelésre nyílik lehetőség. Így kívánunk másokat is arra motiválni, hogy közösségük aktív tagjaként tisztelettel és segítő szándékkal forduljanak egymás felé.” – mondta Juhász Attila, az újHÁZ Centrum igazgatóságának elnöke.

(forrás: Heim Pál Gyermekkórház)
hirdetés

Könyveink