hirdetés
2023. január. 27., péntek - Angelika.
hirdetés

Veszélyhelyzet a hepatitis A miatt

Az iskolakezdés is veszélyt jelent, ha gyerekek közé bekerül a vírus, komoly megbetegedési hullámot tud kiváltani – írja az Infostart.

Körlevélben figyelmeztette az országos tiszti főorvos a budapesti egészségügyi intézményeket arra, hogy egyre gyakrabban észlelnek Magyarországon fertőző májgyulladást, azaz hepatitis A fertőzést a pácienseknél.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi részlegének korábbi vezetője az InfoRádióban elmondta, a hepatitis A a fertőző májgyulladás egyik fajtája, amely hosszú, 15-30 napos lappangási idejű fertőzés, és a gyomor- és bélrendszert érinti. A betegség széklet útján terjed, általában nem megfelelő ivóvízzel, étellel vagy akár kontaktus útján, de szexuális úton is.

Ha a betegség súlyosabb, akkor szervezet besárgul, ezért hívják sárgaságnak is. Amikor ez megjelenik, akkor már nagyon minimálisan fertőz a beteg – magyarázta Ócsai Lajos.

A szakember a megelőzés érdekében a következőket javasolta: megfelelő ivóvíz, konyhatechnológia, higiénés magatartás, kézmosás, fertőtlenítés. Mint fogalmazott, a gyerekeknél természetes átvészeltség nincs, ezért a veszély abban rejlik, ha rossz szociális körülmények között élő gyerekek közé ez a vírus bekerül, akkor nagyon komoly járványokat tud okozni, és nagyon komoly megbetegedési hullámot tud kiváltani.

(forrás: InfoRádió, Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.