hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Vérnyomás-szabályozó orális mikrobióta

A hipertónia kezelésének része lehet az antibakteriális szájöblítők használatának mellőzése, írja az OTSZ Online.

Az egészségügyi szakembereknek az orális mikrobióta épségét is figyelembe kellene venniük magas vérnyomásban szenvedő betegeik kezelésekor, nyilatkozta Raul Bescos, a University of Plymouth fiziológusa, akinek témába vágó tanulmánya (Post-exercise hypotension and skeletal muscle oxygenation is regulated by nitrate-reducing activity of oral bacteria) a Free Radical Biology and Medicine című szaklapban jelent meg.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az antibakteriális szájöblítők hatására nyugalmi helyzetben is megemelkedik a vérnyomás, Bescos és munkatársai most azt bizonyították, hogy a testedzés hosszabb távú vérnyomáscsökkentő hatása csak akkor jelentkezik, ha az illető vízzel, és nem antibakteriális folyadékkal öblíti a száját.

Bescos és munkatársai randomizált, kettős-vak, keresztezett vizsgálatukat egészséges önkénteseken végezték, akik 30 percet futottak, majd ezután 1, 30, 60 és 90 perccel antibakteriális (0,2% chlorhexidin vagy placebo: mentás víz) szájöblítést végeztek. A kutatók mérték az önkéntesek vérnyomását, valamint nyáluk és vérük nitrit- és nitráttartalmát a testgyakorlás előtt és 120 perccel utána. Az átlagos szisztolés vérnyomáscsökkenés mentás vízzel öblítők esetében 5,2 Hgmm, míg az antibakteriális szájöblítőt használóknál 2 Hgmm volt. Bár eddig úgy véltük, hogy a testedzés kapcsán felszabaduló nitrogén-oxidból az endotheliális sejtek hoznak létre nitritet, most kiderült, hogy ez nem így van. Az antibakteriális szájöblítőt alkalmazók esetében ugyanis a testedzést követően nem növekedett a vér nitrit-szintje. A kutatók hozzáteszik: a következő lépésben azt fogják vizsgálni, hogyan változik a kardiovaszkuláris kockázattal élők orális mikrobiomjának összetétele és annak aktivitása testedzés hatására, ami lehetővé teszi majd a hipertónia hatékonyabb kezelését is. A magas vérnyomásban szenvedőknek addig is javasolják az antibakteriális szájöblítők használatának mellőzését, írja a lap.

 

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés