hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Urogenitális mikrobióta

A korábbi dogmával ellentétben nem steril húgyhólyagban ugyanazok a kommenzális és pathogén baktériumtörzsek élnek, mint a vaginában, állapította meg a Nature Communications tanulmánya, amelynek szerzői bíznak abban, hogy eredményük jobb diagnosztikumok kifejlesztéséhez vezet.

Alan J. Wolfe mikrobiológus és munkatársai 2012-ben közölték azt a mérföldkőnek számító tanulmányt, ami megcáfolva a korábbi, akkor már 60 éves dogmát, kimutatta, hogy az egészséges női húgyhólyag nem steril; ennek az eredménynek a nyomán újra kell értékelni mindent, amit a húgyhólyagról, betegségeiről és kezelésükről tudunk, nyilatkozta a Loyola University Chicago kutatója, és mostani munkájuk épp ezt a feladatot segíti további információval, tette hozzá.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_ruigsantos'>ruigsantos / 123RF Stock fotó</a>

Az új tanulmányban (Culturing of female bladder bacteria reveals an interconnected urogenital microbiota; Nature Communications) a kutatók 77 nő katéterrel gyűjtött vizeletét elemezték: a mintákban található összes baktériumfajta kétharmada (78 baktériumfaj 149 törzse) esetében végezték el a genomszekvenálást, majd azok eredményét összehasonlították a vaginális, illetve a gasztroenterális flóra már ismert genomszekvenálási adataival.

Az eredmény szerint a húgyhólyag és a vagina mikrobiotája nagyon hasonló, és határozottan eltér az enterális flórától.

Az ugyanazon nők vaginájából és húgyhólyagjából származó baktériumtörzsek teljesgenom filogenetikai elemzése feltárta, hogy nemcsak a pathogének, de a kommenzális baktériumok is nagyon hasonlóak (pl. Escherichia coli, Streptococcus anginosus, illetve Lactobacillus iners, Lactobacillus crispatus), azaz érdemes egységes urogenitális mikrobiótáról beszélni.

A kutatók megjegyzik: a hasznos urogenitális baktériumok valószínűleg védenek a húgyúti fertőzésekkel szemben, azonban az egyelőre rejtély, teszik hozzá, hogy hogyan tudnak ezek a baktériumok a vaginából eljutni a húgyhólyagba, hiszen legtöbbjüknek egyáltalán nincs mozgást lehetővé tevő ostora vagy csillója.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink