2021. február. 28., vasárnap - Elemér.
hirdetés

Új potenciális gyógyszercélpont nem-kissejtes tüdőrákban

A dallasi székhelyű CRI Intézet kutatócsoportjának tagjai a Nature Metabolism folyóiratban számoltak be felfedezésükről, miszerint jól támadható célpontot találtak a nem-kissejtes tüdőrák egyik erősen agresszív formájánál.

A KRAS és LKB1 mutációt együttesen mutató típus esetében kifejlődő KL tumorok igen rossz prognózisúak, és általában nem reagálnak az immunterápiás kezelésekre. A kutatók azt figyelték meg, hogy a KL tumorokban a hexózamin bioszintézis útvonal (HBP) aktiválódik, mely gyorsan, nagy mennyiségben képes a daganatokat tápanyagokkal ellátó fehérjéket előállítani.

Ennek az útvonalnak az egyik fő enzime a GFPT2, amelynek géncsendesítésével vagy kémiai úton történő gátlásával állati modellszervezetekben a tumorok növekedése szuppresszálható. A módszer ugyanakkor nem bizonyult hatásosnak olyan daganatoknál, amelyek csak KRAS mutációval rendelkeznek. A GFPT2 ellen még nincs specifikus gátló molekula, ezért a következő lépés annak megállapítása lesz, hogy a HBP útvonal valamilyen módszerrel történő megszakítása milyen kockázatok mellett rendelkezik terápiás előnnyel, közli a Nature Metabolism.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Pécs-Bécs újabb, fontos eredményt ért el a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésében! Megkezdődtek a klinikai vizsgálatok!

Hazánkban jelenleg ötféle COVID-vakcinával zajlik a lakosság oltása, közülük 3 oltóanyagra (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) összeurópai szinten az Európai Gyógyszerügynökség, kettőre (Gam-COVID-Vac [Sputnik V], Sinopharm) a magyar gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adott forgalomba hozatali engedélyt.