hirdetés
2022. december. 04., vasárnap - Borbála, Barbara.
hirdetés

Új minimálisan invazív endoszkópos rendszer az SE-n

A Spy-scope a vezetékszűkületek diagnózisában és a hagyományos módon el nem távolítható vezetékkövek kezelésében nyit új lehetőségeket.

A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán működő komprehenzív hepato-pancreato-biliaris (HPB) centrum Magyarországon egyedülálló módon ötvözi a sebészetet és gasztroenterológiát: egy helyen végzik a diagnosztikát, a jelentős tapasztalatot igénylő minimálisan invazív, illetve intervenciós beavatkozásokat és a nagy kihívást jelentő műtéteket. A Klinikai Központ támogatásával most egy új, cholangioszkópos rendszert (Spy-scope) szereztek be, amely az epeúti és hasnyálmirigy-beavatkozások során alkalmazott endoszkópos retrográd cholangio-pancreatographiás (ERCP) vizsgálatok lehetőségét bővíti.

A klasszikus ERCP-vizsgálat esetén az epeutakat vagy a hasnyálmirigy-vezetéket vizsgálva kontrasztot töltve fluoroszkóp (röntgensugár) alatt követjük, mit csinálunk – magyarázta Hritz István, a klinika docense, hozzátéve, hogy vannak olyan vezetékszűkületek, amelyekből hiába próbálnak standard módszerrel mintát venni, annak diagnosztikus értéke alacsony.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Az ilyen esetekben jelent nagy segítséget az új rendszer: az „anyaeszköz”, a klasszikus duodenoszkóp munkacsatornáján keresztül bevezethető egyszer használatos, nagyon vékony, nagy felbontású képet biztosító eszköz, amelyet az epeútba vagy hasnyálmirigy-vezetékbe vezetve, annak apró munkacsatornáján keresztül biopsziás fogóval mintát tudnak venni egy szűkületből, vagy ha a vezetékből korábban standard módszerekkel nem tudták eltávolítani a köveket, akkor azokat elektrohidraulikusan megtörik és így távolítják el – ismertette az Invazív Endoszkópos Centrum vezetője. Hritz István kiemelte, hogy az új eszköz használatával sok esetben elkerülhető a műtét, a minimálisan invazív beavatkozás kockázata sokkal kisebb és költséghatékonyabb is. 

Hritz István arról tájékoztatta az egyetem honlapját, hogy szeptember 15-én először, sikeresen hajtottak végre három epeúti beavatkozást az új eszközzel: két esetben ismeretlen eredetű epeúti szűkület miatt végezték el a speciális cholangioscopiát, és alapos megtekintést követően célzottan vettek mintát az epeúti elváltozásokból (a betegeket korábban már vizsgálták, és konvencionális módon vett mintavétellel nem tudták igazolni a szűkület okát), egy esetben pedig az epeúti kövesség miatt korábban többször vizsgált és standard, valamint haladó endoszkópos eljárásokkal (ERCP, ballonos tágítás) sem eltávolítható követ cholangioscoppal keresték fel, majd elektrohidraulikusan megtörték, végül darabokban eltávolították. Hozzátette azt is, hogy mindhárom beteg jól van, a beavatkozást követően pár nappal, panaszmentesen hazabocsájtották őket.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.