hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Túlféltés és Crohn-betegség

A Crohn-betegek 15-20 százaléka gyerek, a betegség gyors terjedése és kialakulása valamiféle civilizációs ártalomhoz köthető.

A szájtól a végbélig több szervet is érintő betegség kialakulásában az is szerepet játszhat, hogy a szülők túlzottan óvják gyerekeiket a kórokozóktól, amelyekre a szervezet – amikor később találkozik velük – kórosan reagál – mondta a Semmelweis Egyetem II. számú Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense az M1 aktuális csatornán.

Miheller Pál elmondta, a Crohn-betegség hasmenéssel, hasi fájdalommal és fogyással jár, a fekélyes vastagbélgyulladás leggyakoribb tünete pedig a véres hasmenés. Utóbbit hamarabb tudják diagnosztizálni, mert ezzel hamarabb mennek az emberek orvoshoz.

Ezek a betegségek teljesen nem gyógyíthatók, de kezeléssel megelőzhető a további szövődmények, például bélösszenövés, bélátfúródás kialakulása. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a diétával megvont tápanyagokra szüksége van a szervezetnek, ezért hosszú távon nem ajánlja. A vitaminok pótlására pedig különösen oda kell figyelni, mert a gyulladás sokszor a bélnek azon a részén keletkezik, amely a vitaminok felszívódásáért felelős.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés