hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Tüdőátültetéstől ételallergia

Az Origo szerint érzékeny lett a mogyoróvajra egy 68 éves asszony, miután új tüdőt kapott egy ételallergiában szenvedő donortól.

Az eset azért is volt különös, mert a páciens korábban soha nem volt érzékeny semmilyen ételre. Az operációt követően azonban minden megváltozott, és egy mogyoróvajas szendvics elfogyasztása után súlyos tünetek jelentkeztek, olvasható a Transplantation Proceedings című tudományos szakfolyóiratban. Csak később derült ki, hogy a szervdonortól kapta meg a betegséget.

Habár az ilyen eset nagyon ritka, az ételallergia szervátültetéssel történő átadása nem elképzelhetetlen; többször is megtörtént már, ráadásul nemcsak tüdővel, hanem májjal, vesével, szívvel is megkapható a nem kívánt állapot. Természetesen nem mindenkit veszélyeztetnek az ételallergiát közvetítő szervek, de vannak nagyobb kockázatnak kitett csoportok, ezek közé tartoznak a gyermekek, a májat kapó betegek, vagy azok, akik bizonyos fajta immunszupresszív gyógyszert, például takrolimuszt szednek. Az érintett asszony is ilyen készítményt kapott.

Egyelőre nem világos, hogy a szervtranszplantáció révén szerzett ételallergia élethosszig tartó állapot, vagy egy bizonyos idő után magától elmúlik, írja a Live Science alapján az Origo.

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés