hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Tiltanák a születendő gyerek nemének megválasztását

Még csak tervezet, de máris vitát váltott ki az Európa Tanács javaslata, miszerint az orvosoknak tilos lenne tájékoztatni a gyermekáldás előtt álló párokat a születendő gyermek neméről. A rendelet a szelektív, vagyis a nem alapján történő abortuszok ellen akar fellépni. A romániai orvosok értelmetlennek tartják a tiltás bevezetését azokban az országokban, amelyekben a törvények eleve kizárják a szelektív terhesség-megszakítás lehetőségét.

Fiú lesz vagy lány? – általában ez a várandós nők első kérdése a 16. és 20. terhességi hét között végzett ultrahangos vizsgálatokon.

Kovács Csaba szülész-nőgyógyász szerint Székelyföldön a szülők rendszerint praktikus okokból akarják tudni a magzat nemét, és csak elvétve fordul elő, hogy a születendő gyermek neme miatt eszükbe jutna a terhesség megszakítása. A hatályos jogszabályok ezt amúgy is szigorúan tiltják.

Az első három hónapban a magzat nemét nem tudjuk megállapítani és az első három hónapban lehet megszakítani a terhességet. A negyedik hónapban már meg lehet mondani a magzat nemét, látható ultrahanggal, de olyankor már nem lehet megszakítani a terhességet, a törvény csak az első három hónapban engedélyezi” – mondta a szülés-nőgyógyász főorvos, Dr. Kovács Csaba.

A helyi Magzatvédő Mozgalom vezetője sem tartja indokoltnak az Európa Tanács javaslatát. Hiszen Romániában amúgy is tilos a szelektív abortusz. Geréb Éva szerint pedig az anyának nem csak joga van tudni, hogy lánnyal vagy fiúval várandós-e, hanem ez még előnyt is jelenthet.

„Tudjuk, hogy már a várandóság időszaka alatt az anyukák beszélgetnek a gyerekükkel, és nagyon sokan már néven szólítják őket” – érvelt a mozgalom vezetője, Geréb Éva.

A nem szerinti szelektálás megszüntetését célzó javaslat októberben kerül az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elé.

(forrás: Híradó Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés