hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kompatibilis-e az új alkotmány az abortusztörvénnyel?

Az új alkotmány Szabadság és felelősség című fejezetének II. cikke így szól: „Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg."

A hvg.hu parlamenti tudósítója abból kiindulva kérdezett meg erről több kormánypárti képviselőt, hogy mindez ellentétes a meglehetősen liberális abortusztörvénnyel és utóbbi szigorítása várható. Szerintük azonban portálunk alapvetése téves.

„Az új alkotmány alapján nem kell a mostani abortusztörvényt megsemmisíteni” – közölte a hvg.hu-val egy ismert kereszténydemokrata képviselő. A neve elhallgatását kérő politikus szerint az új alkotmány „az állam életvédelmi kötelezettségét rögzíti”, s ez alatt a családtámogatás, a gyermekvédelem állami feladatai értendők. A katolikus politikus számára nem okoz lelkiismereti problémát, hogy az abortusztörvény életben marad, azt azonban elismerte: Róma álláspontjához képest a mostani – egyébként annakidején a kereszténydemokrata Surján László által beterjesztett – törvény valóban liberális, „nem az egyház állásfoglalása tükröződik benne”, de az európai gyakorlattól nem tér el. A képviselő egy II. János Pál pápa által jegyzett dokumentumra hívta fel a figyelmet. E dokumentum előírása alapján abortuszkérdésben a katolikus politikusok a fennálló helyzetet fenntartó törvényeket megszavazhatják, további liberalizálását azonban nem. „Én ehhez tartom magam” – tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

A fideszes Gulyás Gergely egy szót sem említett az abortusztörvény szigorításáról. Az egykori Alkotmány-előkészítő Eseti Bizottság alelnöke szerint nincs ellentmondás az abortusztörvény és az új alkotmány között. A magzati élet védelme nem azonos szintű azzal a védelemmel, amiben az állam részéről a megszületett élet részesül – mondta. Gulyás szerint ugyanez világlik ki a 64./1991-es AB-határozatból. A Fidesz frakcióvezető-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz és a KDNP februári, siófoki közös frakcióülésén a két frakció megállapodott abban, miszerint az új alkotmányból nem fog következni az abortusz szigorítása. Úgy vélte: ha az új alkotmány hatálybalépése után magzatvédő szervezetek az Alkotmánybírósághoz fordulnak, a jelenleg hatályos abortusztörvényt nem fogja megsemmisíteni az Alkotmánybíróság.

Egy neve ellhallgatását kérő fideszes államtitkár azt a különös kijelentést tette, hogy mivel szerinte az élet a fogantatással kezdődik, „az abortusz gyilkosság, de vannak olyan helyzetek, amikor az ember elfogadja a gyilkosságot”.

A teljes cikk a HVG Online-on olvasható.

Szegő Péter
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink