hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Testsúlycsökkentő injekció

A GLP-1 receptor agonista semaglutid heti 2,4 mg-os injekciója új korszakot nyithat az elhízás kezelésében, közli az OTSZ Online.

A 2-es típusú diabetes kezelésében használatos glukagon-like peptid-1 (GLP-1) receptor agonista semaglutidot idén júniusban az FDA az Egyesült Államokban engedélyezte a krónikus elhízás kezelésére. A szer szájon át szedhető és subcutan injekció formájában is forgalomban van, az előretöltött penben forgalmazott forma előnye a hosszú hatástartam, elegendő hetente 1x adagolni. Az American Diabetes Association (ADA) 81. (virtuálisan rendezett) tudományos ülésén Dr. Lee M. Kaplan (Massachusetts General Hospital, Boston) elmondta, hogy a STEP klinikai vizsgálat szerint kétszeres fogyás érhető el a heti 2,4 mg semaglutiddal a 3 mg liraglutid kezeléshez képest: a kezelés 68. hetére a betegek nagyjából 10-15%-os fogyást értek el, a semaglutidot más szerekkel kombinálva pedig még tovább javítható az eredmény.

Mint egyéb obesitas-ellenes kezeléseknél, itt is jelentős egyéni eltérések fordulnak elő. A betegek egyharmadánál 20%-osnál nagyobb, 10%-ánál pedig 30%-osnál nagyobb mértékű fogyást mértek, ami eléri a bariátriai műtétek hatékonyságát. Ugyanakkor a nem diabeteses betegek 10%-ánál, a diabeteses betegek akár 30%-ánál a fogyás mértéke nem érte el az 5%-ot sem. Ilyen módon nem jósolható meg előre a várható eredmény. Egy új, Fázis 1b vizsgálat szerint a semaglutid és az amylin antagonista cagrilintid kombináció növeli a fogyás mértékét: a 20. héten a semaglutidosok 8%-ot, a kombinált kezelésen lévők 17%-ot veszítettek eredeti súlyukból (Enebo). Remélhetőleg a kombinált kezelések után akkora lesz majd a súlyvesztés, mint a bariátriai műtétek után.

Dr. Kaplan arról is beszámolt, hogy elindult az adatgyűjtés – többek között a kardiovaszkuláris következményekről szóló SELECT vizsgálatból is – melyek alapján a közeli években személyre szóló kezelésekre lesz lehetőség. „Az obesitas önálló betegség, számos más betegség kockázati faktora, ezért kezelésére minden lehetőséget meg kell ragadni”- hangsúlyozta Kaplan a lap szerint.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés