hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Tbc-világnap – Itthon ritka betegség

Évről évre csökken Magyarországon a tbc-s betegek száma, mondta az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

Kovács Gábor közölte, tavaly 673 új tbc-s beteget jelentettek, és lassan Magyarország eléri azt a megbetegedési határértéket, ahol a tbc már ritka betegségnek számít. Szintén jelentős előrelépésnek nevezte a szakember, hogy csökkent a gyermekek körében regisztrált fertőzött esetek száma, tavaly összesen hat gyermek esetében jelentették a betegséget, közülük mindegyik felgyógyult. A tüdőgyógyász főorvos kiemelte, hogy míg az 1950-es években Magyarországon tízezerre volt tehető a tbc okozta halálozás, addig mára ez a szám jelentősen csökkent. Tavaly húszan haltak meg a fertőzésben.

Kovács Gábor jelezte, a betegség legnagyobb kockázati tényezője a hajléktalanság, de Máltai Szeretetszolgálat és a Korányi intézet együttműködése révén a hajléktalanok körében is csökkent a tbc-s esetek száma. Jelezte, a 673 új eset közül mindössze hatvan érintett hajléktalan. A főigazgató-főorvos kitért arra, hogy Európában jelentősen emelkedett a migrációval behurcolt esetek száma, azonban Magyarország e tekintetben csak csekély mértékben érintett.

Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának igazgatója a tbc-világnap (március 24.) alkalmából arról beszélt, hogy az európai régióban az elmúlt évtizedben 4,3 százalékkal csökkent az új tbc-s esetek száma, ugyanakkor nagy kihívást jelent a gyógyszereknek ellenálló baktériumok megjelenése. Hozzátette, ez a csökkenési mérték nem elégséges ahhoz, hogy a betegséget visszaszorítsák. Az irodavezető beszámolt arról is, hogy Magyarország mutatta az egyik legjobb eredményt az új tbc-s esetek számának csökkentésében 2012 és 2016 között. A magyarországi évenkénti átlagos csökkenés 11 százalék, mintegy háromszorosa az uniós országok értékének. Ledia Lazeri azt mondta, a WHO tapasztalatai szerint Magyarországon egyre hatékonyabban lépnek fel a betegség ellen, és az, hogy csökkent a betegek száma, egy erős politikai, szakmai kötelezettségvállalásnak és az áldozatkész munkának köszönhető.

Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarország biztonságos országnak tekinthető a tbc-s megbetegedéseket tekintve, amiben nem kevés szerepe van a betegség ellen gyermekkorban adott kötelező védőoltásnak. Kiemelte, hogy Európában Magyarországon csökkent a második leggyorsabb ütemben a tbc-s megbetegedések száma, és ez igaz a gyermekkori tbc-s esetekre is. Beszámolt arról, hogy a szakemberek hatékony munkájának köszönhetően csökkent a betegek száma a hajléktalanok körében és az északkeleti megyékben is kevesebb az új tbc-s beteg. A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy az idei évtől Magyarország csatlakozott az ERINHA programhoz (European Research Infrastructure on Highly Pathogenic Agents), a program módszertani és kutatási feladatainak köszönhetően javulhat a járványügyi biztonság.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés