2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Uniós programok a HIV, a tuberkulózis és a hepatitisz ellen

Hosszú távú, európai uniós szintű programokat kellene indítani a HIV, a tuberkulózis és a hepatitisz C-vírus leküzdésére az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén elfogadott állásfoglalás szerint.

A képviselők által kézfeltartással elfogadott dokumentumban kiemelték, uniós szintű ellenőrzési programokra van szükség, amelyek segítségével idejében észlelhető a fertőzés kitörése, értékelhetők az előfordulási tendenciák, és hatékony,  folyamatos nyomon követéssel biztosítható a diagnózis és a kezelés.

Az EP felszólította az Európai Bizottságot, hogy könnyítse meg a hozzáférést a HIV-fertőzés újszerű kezeléséhez, s lépjen fel a HIV-hez kapcsolódó megbélyegzés ellen. A tagállamoknak ingyenessé kellene tenniük a HIV-teszteket a korai felismerés érdekében, közölték.

Mint az állásfoglalásban írták, új válaszok kellenek az antibiotikumoknak ellenálló tuberkulózisra. Rámutattak: fontos foglalkozni az antimikrobiális rezisztencia tekintetében kialakulóban lévő válsággal, és ennek kapcsán arra sürgették az európai vezetőket, hogy határokon átnyúló intézkedésekkel állják útját a tuberkulózis terjedésének. Az Európai Parlament végül arra is felszólította a bizottságot, hogy a tagállamokkal közösen dolgozzon ki egy tervet, amely "harmonizálja a szűrésre, megelőzésre és kezelésre vonatkozó protokollokat, és 2030-ig felszámolja a hepatitisz C vírust Európában".

2015-ben 31 európai országból csaknem 30 ezer új HIV-fertőzést jelentettek és mintegy 120 ezren fertőződtek meg gyógyszernek ellenálló tuberkulózissal. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint hét HIV-fertőzött emberből legalább  egy nem tud arról, hogy beteg. A HIV-fertőzés és a diagnózis között rendszerint 4 év telik el.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink