hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szomorú elsőség

Még mindig vezetjük a rákstatisztikát – derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból, amelyeket a Világgazdaság szemléz.

Évente 1,3 millióan halnak meg az Európai Unió tagországaiban valamilyen daganatos betegségben – derül ki az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) legfrissebb, 2015-re vonatkozó adataiból, amelyeket a Világgazdaság szemléz. Az ilyen megbetegedés miatti halálozási ráta Magyarországon, Horvátországban és Szlovákiában a legmagasabb, ez hazánkban érvényes az elhunyt nők és a férfiak halálozási rátájára is.

Magyarországon évente több mint 32 ezren halnak meg rákban, a betegség férfiak esetében minden harmadik halálesetért felelős, a nőknél pedig az összes 23 százalékáért. Az EU-ban évente 7,3 millió ember kerül kórházba daganatos betegség miatt. Magyarországon, Bulgáriában és Észtországban százezer lakosra valamivel több, mint kétezer ilyen megbetegedés jut, Ausztriában közel háromezer.

A vastagbéldaganatban szenvedők aránya Horvátországban a legmagasabb, százezer lakosra 280 beteg jut, a dobogó második fokán Magyarország áll 270 beteggel, a harmadikon Ausztria 260 beteggel. Az EU tagállamaiban körülbelül 18 ezer onkológus foglalkozik a daganatos betegek gyógyításával. Olaszországban százezer lakosra hét onkológus jut, magyarországi statisztikai adatok nincsenek ezzel kapcsolatban.

A tanulmány szerint az EU tagállamai közül 19-ben van valamilyen szervezett rákszűrési program. A vizsgált nők között a mellrákszűrési arány kilenc országban 60 százalék alatti volt, Szlovákiában a megfigyelt nők 23 százaléka járt mammográfiás vizsgálaton, hazánkban pedig 45 százaléka.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés