hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Osteoporosis Világnap 2011

Szeressük a csontjainkat!

Folyamatosan nő a csontritkulásban szenvedők száma, csak hazánkban mintegy 800.000 ember érintett. Az 50 év feletti korosztályban háromból egy nő és négyből egy férfi szenved csonttörést gyenge csontozata miatt. Ebben az évben a világnap három, a betegség megelőzésének szempontjából kulcsfontosságú lépés köré épült: a kalcium, a D-vitamin és a mozgás. 

Az osteoporosis napjainkra világszerte kiemelkedő egészségügyi problémává nőtte ki magát. Erre hívta fel a figyelmet a MOOT ész OBME a Margitszigeten rendezett eseményen.

Az Egyesült Államokban és Japánban mintegy 75 millió embert érint a betegség, más számítások szerint a világon hozzávetőleg 200 millió ember él csontritkulással. Magyarországon körülbelül 800.000 osteoporosisos beteg él, aktuálisan osteoporosis elleni gyógyszeres kezelés alatt ugyanakkor maximum 100.000 érintett áll.

Az EU tagállamaiban minden 30. másodpercben bekövetkezik egy olyan törés, amely az osteoporosis számlájára írható. Az osteoporosisos betegek száma és a betegség káros következményei világszerte rohamosan növekednek, melynek fő oka, hogy a születéskor várható időtartam az utóbbi évtizedekben jelentősen megemelkedett. A nők emiatt élettartamuk mintegy harmadát a csontvédő ösztrogénhormonok hiányában élik le. E mellett felerősödött a rizikótényezők hatása is, melyben – sok más mellett – nagy szerepet játszanak az életmódbeli civilizációs faktorok, valamint a csontrendszerre kedvezőtlenül ható gyógyszerek elterjedése.

Sokan gondolják, hogy a csontritkulás kizárólag az idősek, illetve a nők betegsége lehet. A hölgyek valóban veszélyeztetettebbek, hiszen a nők és férfiak megbetegedésének aránya 3:1, ugyanakkor a kezelt férfi betegek „részesedése” – nem csak hazánkban – mindössze 10% körüli. Az osteoporosis talaján történő leggyakoribb törések a szivacsos szerkezetű csontvesztésből fakadó csuklótáji törések, valamint az idősebb korban bekövetkező külső, tömör szerkezetű csöves csontszerkezetű csontokat érintő csontvesztés, csigolyatörés, valamint a felkar válltáji- és a csípőtáji törések.

A legújabb adatok alapján, Magyarországon a csípőtáji törések elfordulási gyakorisága 12.000-15.000 között van, míg csuklótáji törések esetében ez kb. 37.000, a felkar-válltáji törése pedig közel 12.000.

Elrettentő adat, miszerint a legfejlettebb országokban is a csípőtáji töréseket követő egy éven belül a betegek több mint 30 százalékát veszítik el a különböző szövődmények miatt. Igazolt tény, hogy egyéb, osteoporosissal összefüggésbe hozható csigolya-, válltáji, csuklótáji töréseket követő halálozási arány is jelentősen magasabb, mint az azonos életkorú, csontritkulásban nem szenvedőké. 

A törési kockázat a csont ásványianyag-tartalmának csökkenésével nő. A csont ásványi anyag tartalmának mintegy10 százalékos csökkenése körülbelül megduplázza az adott régióban a törés lehetőségét. Adatok bizonyítják, hogy a 65 év feletti lakosság körében az esések előfordulása meghaladja a 20 százalékot, melyeknek több mint 1/3-a többször is előfordul. Eséshez vezethet többek között például az idősebb életkor, a napi fizikai aktivitás csökkenése, több mint 4-5 féle gyógyszer egyidejű szedése, járás nehezítettséggel járó izületi megbetegedések.

„Az osteoporosisos megbetegedésekkel kapcsolatos számok bizonyítják, hogy foglalkoznunk kell a problémával. Már fiatal korban sportoljunk rendszeresen, figyeljünk oda táplálkozásunkra és fogyasszunk kalciumban és D-vitaminban gazdagételeket” – mondta a világnapi rendezvényen dr. Szekeres László, a MOOT elnöke. „A megelőzés mellett természetesen a csontritkulás esetében is létfontosságú a rendszeres szűrés.”

Csontjaink megfelelő szilárdságának megőrzésében meghatározó szerepe van a kalciumnak és a D-vitaminnak. A kalcium nem képződik a szervezetben, ezért ahhoz táplálékból juthat hozzá szervezetünk. A napi javasolt kalcium bevitel a MOOT ajánlása alapján 800-1000 mg között van, melyet tejtermékekből, magvakból és gyümölcsökből nyerhetünk. A kalcium felszívódásában nyújt segítséget a D-vitamin, így ez is nélkülözhetetlen csontjaink egészségének megőrzésében. Szervezetünk, bőrünkön keresztül a napból nyerhet D-vitamint, de a tejtermékek a tőkehal-májolaj, a máj és a tojás is természetes forrásai. A már fiatalkorban figyelembe vesszük ezen tényezőket, akkor ez akár 25-30 százalékkal csökkentheti a csontok időskori sérülékenységét.

A szűrésnek egyik fontos lépése a csontok ásványi anyag tartalmának meghatározása, erre Magyarországon több speciális centrum áll rendelkezésre. De hasonlóan fontos a csontritkulással összefüggésbe hozható törések kockázatának becslése, ami egy egyszerű, ennek veszélyéhez járuló tényezőket felsorakoztató interneten elérhető kérdőív is lehet.

Csontritkulás esetében a legújabb időkben rendelkezésre áll a FRAX módszer, aminek segítségével a csontritkulásos törések tíz éves kockázata állapítható meg.

A világnapi üzenetek terjesztéséhez – mivel az osteoporosis megelőzése már fiatal korban kezdődik – a történelemben először az Osteoporosis Világnap kampány a közösségi médiát veszi igénybe. A jelenleg zajló, az IOF által meghirdetett „Törhetetlen összefogás” nevű nemzetközi online kampány lehetővé teszi, hogy az emberek feltölthessék saját fotóikat egy facebook-os oldalra. A feltöltést követően a képek automatikusan a többi képhez kapcsolódnak a „törhetetlen összefogás” részeként. Az oldal az erős csontokról a csontritkulásról szóló információkat is tartalmaz.

(forrás: Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság, Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.