hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Az esésektől és a törésektől is védi az időseket a D-vitamin

Fokozottan kell ügyelniük az időseknek a D-vitaminpótlásra, mivel ez a vitamin nagyon fontos az izmok és a csontsűrűség szempontjából, védelmet nyújthat az esések és a csonttörés ellen.

A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány legújabb ajánlása szerint a nyugdíjas korosztálynak ezért naponta 800-1000 nemzetközi egységnyi (IE) D-vitamint kell bevennie, amely mintegy 20-25 mikrogrammnak felel meg. 
Az orvosok az Osteoporosis International című szaklapban megjelent tanulmányukban a túlsúlyban, csontritkulásban, abszorpciós problémákban szenvedőknek, illetve azoknak, akiknek kevés a kapcsolatuk a napfénnyel, dupla mennyiséget ajánlanak. 
Egy márciusban közölt friss kutatási eredmény szerint az európai lakosságnak legalább fele D-vitaminhiányban szenved, holott ez a szerves vegyület nemcsak a csontritkulás, hanem az érrendszeri megbetegedések, immunműködési problémák, a szklerózis multiplex, az I-es és II-es típusú cukorbetegség, a tbc és számos rákos megbetegedés megelőzésében is szerepet játszik. 
A legújabb tanulmányok az asztmát és az allergiát is összefüggésbe hozzák a D-vitaminhiánnyal.
A D-vitamin elsősorban akkor keletkezik, amikor a bőrt UV-sugarak érik, de kapható étrend-kiegészítőként is és megtalálható néhány élelmiszerben, például a zsírban gazdag halban.

A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány legújabb ajánlása szerint a nyugdíjas korosztálynak ezért naponta 800–1000 nemzetközi egységnyi (IE) D-vitamint kell bevennie, amely mintegy 20-25 mikrogrammnak felel meg. Az orvosok az Osteoporosis International című szaklapban megjelent tanulmányukban a túlsúlyban, csontritkulásban, abszorpciós problémákban szenvedőknek, illetve azoknak, akiknek kevés a kapcsolatuk a napfénnyel, dupla mennyiséget ajánlanak.

Egy márciusban közölt friss kutatási eredmény szerint az európai lakosságnak legalább a fele D-vitaminhiányban szenved, holott ez a szerves vegyület nemcsak a csontritkulás, hanem az érrendszeri megbetegedések, immunműködési problémák, a szklerózis multiplex, az I-es és II-es típusú cukorbetegség, a tbc és számos rákos megbetegedés megelőzésében is szerepet játszik. A legújabb tanulmányok az asztmát és az allergiát is összefüggésbe hozzák a D-vitaminhiánnyal.

A D-vitamin elsősorban akkor keletkezik, amikor a bőrt UV-sugarak érik, de kapható étrend-kiegészítőként is és megtalálható néhány élelmiszerben, például a zsírban gazdag halban.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés