hirdetés
2022. augusztus. 15., hétfő - Mária.
hirdetés

Súlyosabb Covid-19 lefolyáshoz vezet a fertőzés előtti D-vitamin hiány

Az izraeli Bar-Ilan University kutatói a PLOS ONE hasábjain közölték új vizsgálati eredményeiket, amelyek szerint statisztikailag igazolható, hogy a COVID-19 fertőzés előtti D-vitamin hiány súlyosabb betegség kialakulásához vezet.

Ez az első olyan vizsgálat, amely a betegek D-vitamin szintjének megállapításakor a fertőzést megelőző szintet használta, ami jobb mutatónak tűnik, mint a kórházban mért szint, mivel az már a betegség közvetlen hatása miatt lehet alacsonyabb. A 2020 áprilisa és 2021 februárja között végzett felmérés során összesen 1174 kórházban kezelt beteg D-vitamin szintjét mérték meg legalább két héttel a fertőzést megelőzően. Az eredmények szerint a 20 ng/ml alatti D-vitamin szintű betegeknél 14-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki súlyos vagy kritikus Covid-19, mint a 40 ng/ml felettiek csoportjában. Még szembetűnőbb a különbség a két csoport között a mortalitási adatok tekintetében: a megfelelő ellátottságú csoport 2,3%-os halálozási arányával szemben a vitaminhiányos csoport mortalitása 25,6% volt a hospitalizált betegek körében.

Fotó: archív
Fotó: archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.