hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Stroke: nincs idő hezitálásra

Az OKITI-ben tavaly 300 katéteres vérrögoldást végeztek, idén várhatóan elérik a 400 beavatkozást, írja a WebOrvos.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI) ért véget a „Zöld recept – A mozgás gyógyszer” egészségfejlesztési roadshow, amelyet múlt szombaton indított az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). A hely szellemének megfelelően a stroke ellátás lépéseivel is megismertették a sajtótájékoztató résztvevőit egy szimulációs bemutatón. A beteg beérkezésétől kezdve az első képalkotó diagnosztikai vizsgálaton át az angiográfiás műtőig vezetett az út, ahol az agyi érelzáródás gyors katéteres kezelését szimulálta az OKITI intervenciós csapata. Erre akkor kerül sor, amikor a CT-vizsgálat igazolja, hogy az agyalapi nagyér elzáródása okozta a stroke-ot, s ekkor történik az úgynevezett mechanikus thrombectomia beavatkozás. Az esetek kilencven százalékában vérrög okozta érelzáródás miatt következik be a – közismert nevén – szélütés, míg tíz százalékban úgynevezett vérzéses stroke-kal állnak szemben a szakemberek, ennek egészen más a műtéti technikája.

Az OKITI-ben évente több száz ilyen beavatkozást végeznek, s erőteljesen növekszik számuk: tavaly 300, idén várhatóan elérik a 400 katéteres vérrögoldást, tájékoztatta a WebOrvost dr. Óváry Csaba. Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója a sajtóeseményen elmondta, nagyon fontos, hogy minél rövidebb legyen az úgynevezett „hezitációs idő”, vagyis az, hogy a betegség gyanúja miatt mentőt hívjanak beteg számára. Az átlagembernek három tünet árulkodik a szélütésről: az arc szimmetriájának elvesztése, a beszéd megváltozása, a kar gyengesége – ha ilyet tapasztal, azonnal mentőt kell hívnia. A stroke ellátása csapatmunka, hangsúlyozta Óváry Csaba, mondván, ebben az is ugyanúgy benne van, aki felismerte a betegséget, mint az, aki katéterrel megnyitotta az elzáródott eret.

Nem minden vérrög eltávolításához van szükség katéteres beavatkozásra, ugyanis a kisebbeket intravénás vérrögoldással is meg tudják szüntetni, derült ki dr. Szikora István, az OKITI orvosigazgatója tájékoztatásából, aki egyébként az egész szimulációs bemutató során részletesen elmagyarázta, hol, mikor, mi történik a beteggel, hogyan dolgozik az intervenciós team.

Az ötnapos Zöld recept egészségügyi roadshow népegészségügyi célkitűzéseket támogatott kampányával, úgy mint a szívinfarktus csökkentése, a stroke megelőzése, a lábamputálások csökkentése.

(forrás: WebOrvos)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés