hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Speciális helyett egészséges

A vegán és a paleotáplálkozás sem kedvez a gyerekek egészséges fejlődésének. A Magyar Nemzet írása a divatos, speciális étrendekről.

Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára arról beszélt a Magyar Nemzetnek: azok, akik a vegán vagy paleoétrendre való áttérés előtt nem táplálkoztak megfelelően és egészségesen, biztos hogy pozitív változásokat tapasztalnak, ám hosszú távon korántsem biztos, hogy a szervezetük ezekkel az étrendekkel jár a legjobban.

Ezek az étrendek számos olyan tiltást tartalmaznak, amelyek az egészséges táplálkozás szempontjából feleslegesek, hosszú távon pedig káros következményeik is lehetnek. A paleónál a tej, tejtermékek tiltása azért problematikus, mert számos olyan értékes vitamin és ásványi anyag esik ki a táplálkozásból, ami fontos volna a gyerekek és a felnőttek számára is. Ezekből szívódik fel például a legeredményesebben a kalcium, amire a csontrendszerünknek elengedhetetlenül szüksége van.

– A különböző probiotikumok, amelyek a savanyított tejtermékekben találhatók, fontos szerepet játszanak a bél- és az immunrendszer megfelelő működésében is. Ha valaki a paleoétrendet követi, ezekről mind le kell hogy mondjon, ezzel pedig szükségtelenül szűkül a fogyasztható és egészséges termékek köre – mondta a dietetikus.

Ez különösen nagy probléma lehet, ha valaki saját meggyőződése okán gyermekét is a paleoétrend szerint táplálja, vagyis sem gabonát, sem tejterméket nem ad neki. Még rosszabb a helyzet, ha vegán étrend esetén mindenfajta állati eredetű táplálékot megvonnak tőlük. – A gyerekek számára még fontosabb, hogy egészségesen étkezzenek, és ne aszerint, amit a szülő annak vél. Amennyiben éveken keresztül paleo- vagy vegán étrend szerint táplálkoznak a szülők, és miattuk kényszerűségből a gyermek is, az egyértelműen hátrányukra válhat.

Erdélyi-Sipos Alíz szerint a vegán étrend az egyik legdrasztikusabb megszorítás mind közül, ennél ugyanis semmiféle állati eredetű ételt nem szabad bevinni a szervezetbe. Mögötte sokszor vallási vagy erkölcsi meggyőződés áll. A probléma az, hogy ez nagyon sokféle vitamin- és ásványianyag-hiányhoz vezethet, ami a gyerekekre különösen veszélyes. Azzal ugyanis, hogy semmiféle állati eredetű terméket nem fogyasztanak, a teljes értékű fehérjék, aminosavak nem kerülnek be a szervezetükbe. Ezeket másképp pedig nem lehet pótolni.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége nemrégiben létrehozta az Okostányért, a felnőtteknek szóló új magyar táplálkozási ajánlást. Ez mindenki számára hozzáférhető és letölthető a szövetség oldaláról. Vásárlási tanácsokat, étrendeket is találnak az érdeklődők.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés