2021. május. 11., kedd - Ferenc.
hirdetés
hirdetés

Speciális helyett egészséges

A vegán és a paleotáplálkozás sem kedvez a gyerekek egészséges fejlődésének. A Magyar Nemzet írása a divatos, speciális étrendekről.

Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára arról beszélt a Magyar Nemzetnek: azok, akik a vegán vagy paleoétrendre való áttérés előtt nem táplálkoztak megfelelően és egészségesen, biztos hogy pozitív változásokat tapasztalnak, ám hosszú távon korántsem biztos, hogy a szervezetük ezekkel az étrendekkel jár a legjobban.

Ezek az étrendek számos olyan tiltást tartalmaznak, amelyek az egészséges táplálkozás szempontjából feleslegesek, hosszú távon pedig káros következményeik is lehetnek. A paleónál a tej, tejtermékek tiltása azért problematikus, mert számos olyan értékes vitamin és ásványi anyag esik ki a táplálkozásból, ami fontos volna a gyerekek és a felnőttek számára is. Ezekből szívódik fel például a legeredményesebben a kalcium, amire a csontrendszerünknek elengedhetetlenül szüksége van.

– A különböző probiotikumok, amelyek a savanyított tejtermékekben találhatók, fontos szerepet játszanak a bél- és az immunrendszer megfelelő működésében is. Ha valaki a paleoétrendet követi, ezekről mind le kell hogy mondjon, ezzel pedig szükségtelenül szűkül a fogyasztható és egészséges termékek köre – mondta a dietetikus.

Ez különösen nagy probléma lehet, ha valaki saját meggyőződése okán gyermekét is a paleoétrend szerint táplálja, vagyis sem gabonát, sem tejterméket nem ad neki. Még rosszabb a helyzet, ha vegán étrend esetén mindenfajta állati eredetű táplálékot megvonnak tőlük. – A gyerekek számára még fontosabb, hogy egészségesen étkezzenek, és ne aszerint, amit a szülő annak vél. Amennyiben éveken keresztül paleo- vagy vegán étrend szerint táplálkoznak a szülők, és miattuk kényszerűségből a gyermek is, az egyértelműen hátrányukra válhat.

Erdélyi-Sipos Alíz szerint a vegán étrend az egyik legdrasztikusabb megszorítás mind közül, ennél ugyanis semmiféle állati eredetű ételt nem szabad bevinni a szervezetbe. Mögötte sokszor vallási vagy erkölcsi meggyőződés áll. A probléma az, hogy ez nagyon sokféle vitamin- és ásványianyag-hiányhoz vezethet, ami a gyerekekre különösen veszélyes. Azzal ugyanis, hogy semmiféle állati eredetű terméket nem fogyasztanak, a teljes értékű fehérjék, aminosavak nem kerülnek be a szervezetükbe. Ezeket másképp pedig nem lehet pótolni.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége nemrégiben létrehozta az Okostányért, a felnőtteknek szóló új magyar táplálkozási ajánlást. Ez mindenki számára hozzáférhető és letölthető a szövetség oldaláról. Vásárlási tanácsokat, étrendeket is találnak az érdeklődők.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.