hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Sok a hibás magisztrális recept

A PharmaOnline ír egy tanulmányról, amelynek szerzői szerint rendkívül magas a technológiailag vagy hatástanilag hibás vények aránya.

A Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság honlapján megjelent egy új tanulmány a Szabványos Vényminták (Formulae Normales) jelenleg hatályos, VII. kiadásában nem szereplő, a magyar gyógyszertárakban a gyógyszerészek által helyben elkészített magisztrális orvosi vények jellemzőiről gyógyszertechnológiai és hatástani-gyógyszerbiztonságossági szempontból. A szerzők szerint rendkívül magas a technológiailag vagy hatástanilag hibás vények aránya, olvasható a PharmaOnline-on.

Dobson Szabolcs és munkatársai 112 darab, az ország különböző településein működő gyógyszertárakból származó vény jellemzőit vizsgálták meg a 2019. január 14. és 2019. augusztus 31-e közötti időszakból.

Véleményük szerint a recepteken szereplő gyógyszerek 37,5%-a (42 darab) gyógyszertechnológiai és/vagy hatástani szempontból problémás volt. Így helyteleníthető gyakorlat a bórsav és az alumínium-acetát-tartarát széleskörű, értelmetlen alkalmazása, a szteroidhígítások jelentős része, a Tonogen (adrenalin) oldat végbélkúpokban történő alkalmazása, az efedrin hatóanyag kenőcsökben való rendelése.

Azonban a fennmaradó 62,5% (70 darab) vény jelentős többségének hatásossága sem támasztható alá kellőképpen klinikai adatok hiányában.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Tekintettel arra, hogy a vények 89,3%-a külsőleges (helyi) alkalmazású volt és a szisztémás hatású összetételek között is csak 2 db. tartalmazott erős hatású szert, a Formulae Normales-en kívüli magisztrális vények túlnyomó többsége feltehetően nem képvisel jelentős gyógyszer-biztonságossági kockázatot.

A 112 vény közül 55 esetben (49%), tehát lényegében minden másodikban használtak fel az orvosok törzskönyvezett gyári készítményeket, amely felveti a téma pénzügyi jelentőségét is.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy ezzel a területtel célszerű lenne foglalkoznia az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezéstudományi Intézetnek (OGYÉI-nek) és a jogszabályalkotóknak, mert a fenti problémák arra utalnak, hogy nap, mint nap helytelen összetételű gyógyszerek sokaságát rendelik elkészítésre az orvosok a hazai gyógyszertárakban, amelyek hasznossága adott formájukban legalább is erősen megkérdőjelezhető.

(Forrás: Dobson Szabolcs és mtsi: A Formulae Normales-en kívüli orvosi vények jellemzői, 2019)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés