hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Rendelői hipertónia: előleg is lehet

A nőket érinti leginkább a „fehér köpenyes hipertónia” – írja a Nők Lapja Café cikkében, amelyben a rendszeres otthoni vérnyomásmérésre bíztatja olvasóit.

Valamilyen oknál fogva a nők azok, akik többet rettegnek az orvosoktól: a fehér köpenyes hipertónia is nagyobb százalékban jellemző rájuk – bár ez a jelenség bármilyen nemnél és korosztálynál előfordulhat. Jellemzően feszült, érzékeny alkatú pácienseknél fordul elő, hogy az orvosnál magasabb vérnyomást „produkálnak” több mérés után is, holott nyugalmi állapotban, a rendelőn kívül valójában teljesen normálisak az értékeik. A gond akkor kezdődik, ha az orvos nem ismeri fel, hogy a beteg vérnyomása csupán a vizsgálat miatti aggodalom miatt ugrott meg, és hipertóniát diagnosztizálva különféle gyógyszereket ír elő neki.  A megoldás egyszerűnek tűnik: a páciens vérnyomását – mielőtt kimondanák a hipertónia diagnózisát – nyugodt körülmények között, 24 órán át figyelni kellene.

Azonban ennek negatív eredménye is figyelmeztető: a fehér köpenyes hipertónia ugyanis nem egy alkalmi idegállapot, az ilyen betegeknél nagyobb az esélye a tényleges hipertónia kialakulásának, amikor már valóban terápiára szorulnak. Ezért esetükben külön figyelmet kell fordítania a rndszers vérnyomásmérésre – ajánlják az nlcafe.hu-n.

(forrás: Nők Lapja Café)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés