hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Legpontosabb az otthon, gyakran mért vérnyomás

A magas vérnyomás miatt gyógyszert szedő betegek vérnyomásának alakulását az orvosi rendelőben mért érték alapján nehéz megítélni, és erre sokkal alkalmasabb az otthoni mérések alapján vezetett vérnyomásnapló – erősítették meg amerikai kutatók az Annals of Internal Medicine szaklapban közölt tanulmányukban.

A vérnyomásmérés az egyik legjobb és legfontosabb szűrővizsgálat: szinte mindenütt elvégezhető, ma már sok háztartásban is van megfelelő mérőműszer, ezért szinte ingyenes és lévén fájdalommentes, bármikor ismételhető. Az viszont kétségtelen, hogy egyetlen mérés alapján csak tájékozódni lehet a vizsgálati alany vérnyomásáról, mert gyakori, hogy valahányszor megmérik, az eredmények alaposan különböznek.

Az régóta ismert, hogy az orvosi rendelőben mért vérnyomás sokszor kifejezetten magasabb, mint egyéb körülmények között. Az orvosi szakirodalomban 25 éve jelent meg a „fehérköpeny hipertónia” kifejezés: az orvos vagy az asszisztens mérte vérnyomás sokkal magasabb lehet, mint a páciens által önmagának mért érték.

Benjamin B. Powers és munkatársai 444 korosodó férfi vérnyomását mérték rendszeresen, háromféle módon, másfél éven keresztül. Valamennyit legalább egy évtizede magas vérnyomás miatt kezelték. A kutatók minden kontroll alkalmával följegyezték az orvosi rendelőben mért értéket, fél évente olyan körülmények között megmérték a vérnyomást, mint a gyógyszervizsgálatokban és végül a vizsgálati alanyok naponta többször egy automata vérnyomásmérővel is megmérték a vérnyomásukat, mely az eredményt azonnal a központba továbbította.

A statisztikai értékelés egyértelműen mutatta, hogy a napi öt-hat otthoni mérés jelezte a legpontosabban a valódi vérnyomást, ott volt a legkisebb az adatok ingadozása. A kutatók is azt tapasztalták, hogy a páciens gyógyszeres kezelését ennek alapján lehet a legpontosabban követni és szükség esetén módosítani.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés